GLOBUS

Izrael da ne podrži pomirenje između SAD i Kube

Nakon vijesti o historijskom preokretu

Autor:Fena

26.12.2014


Nakon iznenađujućih vijesti o historijskom preokretu poslije pet decenija zamrznutih diplomatskih odnosa između SAD i Kube, stručnjaci i analitičari su brže bolje procijenili da će u, svjetlu novih diplomatskih i trgovinskih mogućnosti, Izrael poći istim putem i težiti da ponovo uspostavi odnose s tom zemljom Centralne Amerike. 

Međutim, izraelski zvaničnici su brzo odbacili takve procjene, piše izraelski list "Haarec" i suprotno očekivanjima Izrael je odlučio da ne podrži pomirenje između SAD i Kube u "ovoj fazi". 

Oni su naveli dva glavna razloga za odbijanje jevrejske države da se povinuje direktnom zahtjevu administracije predsjednika SAD Baracka Obame ministarstvima vanjskih poslova širom svijeta, uključujući izraelsko, da u zvaničnom saopćenju podrže taj potez. 

Prvi razlog je lična uvreda i drugi je diplomatska zabrinutost. 

Dramatično saopćenje Washingtona i Havane prije sedmicu dana iznenadilo je Izrael, koji je podržao američki embargo prema Kubi, otkako je prvi put uveden 1960. i bio je jedina država koja je svih tih godina glasala sa SAD u Ujedinjenim nacijama protiv rezolucija da se embargo ukine. 

Uprkos svojoj lojalnosti, Izrael nije uključen niti čak informiran o bilo kakvim tajnim razgovorima između SAD i Kube, navode izraelski mediji. 

- Oni nas čak nisu upozorili ni nekoliko minuta ranije - rekao je neimenovani izraelski zvaničnik "Haarecu". 

Uz uvredu zbog odnosa Obamine administracije prema Izraelu, prema izraelskim zvaničnicima, drugi i značajniji razlog za odluku Izraela da ne objavi saopćenje podrške je jako protivljenje u Kongresu zbog pomirenja s Kubom. 

Izrael više strahuje od udaljavanja dugotrajnih pristalica u Kongresu, koji su već izrazili svoje protivljnje Obamnom poboljšanju odnosa s Kubom, nego da će naljutiti predsjednika SAD. 

Izrael je uputio javne poruke članovima Kongresa između ostalih, uvjeravajući ih da dijeli njihovu zabrinutost zbog novoformiranih odnosa, rekli su zvaničnici. 

Kuba je prekinula diplomatske odnose s Izraelom 1973. godine, oko mjesec dana prije jomkipurskog rata. 

Od tada je zauzimala oštar stav prema Izraelu u međunarodnim forumima, podržavala palestinski cilj i uspostavila odnose s Iranom. Embargo SAD prema Kubi i izraelska podrška uticali su da bude malo kontakata između Izraela i Kube, prenosi Tanjug. 

Međutim, Izraelci su imali poslovne veze s Kubom otkako su 2003. godine kubanski Jevreji došli u Izrael. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.