GLOBUS

Otkriveno gdje je i kako počela horor epidemija koja je do sada ubila 7.500 osoba

Dječak došao u dodir sa šišmišima

(A. Vr.)

30.12.2014

 

Naučnici su otkrili gdje je i kako krenula posljednja epidemija ebole koja je do sada usmrtila preko 7.500 osoba.

Dvogodišnji dječak čija je smrt pokrenula sadašnju epidemiju ebole možda se zarazio virusom tako što je došao u dodir sa šišmišima dok se igrao unutar šupljeg drveta.

Naime, naučnicikoji su posjetili selo Meliandou, u Gvineji, gdje je počela epidemija, otkrili su kako se djeca igraju tako da love šišmiše za koje se vjeruje da su nosioci ebole, piše Independent, a prenosi Dnevnik.hr.

Emile Ouamouno umro je prošlog decembra, nakon čega su umrle njegova majka i sestra. Međutim, niko nije obraćao previše pažnje na ebolu dok se epidemija nije proširila na Liberiju, Sierra Leone, Nigeriju, a virus je stigao i do SAD-a, Španijei sada Velike Britanije.

Dugo se vjerovalo kako je virus ebole nastao kod šišmiša te je prenesen na druge životinje, a u konačnici i na čovjeka koji ih je jeo.

U Meliandou, selu sa samo 30-ak kuća u gvinejskoj prašumi kolonije šišmiša žive u velikom drvetu koje se nalazi blizu Emilove kuće.

Drvo je zahvatila vatra pa su seljani jeli šišmiše koji su izletjeli iz njega. To je bilo u ožujku ove godine nakon čega je 14 mještana umrlo, a ebola se počela prenositi s čovjeka na čovjeka.

Selo se nalazi i na tromeđi Gvineje, Liberije i Sierra Leonea gdje se epidemija prvo proširila i gdje je bilo najviše zaraženih.

Fabian Leendertz, jedan od naučnika, kazao je kako se istraga o povezanosti ebole i šišmiša mora nastaviti jer je očito kako je virus nastao unutar njihove vrste te se prenio na ljude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.