GLOBUS

POTREBNO BILO DEVET GLASOVA Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo palestinsku rezoluciju

Jordan, član Savjet sigurnosti podnio je prijedlog

Autor:(A. Vr.)

31.12.2014

Savjet sigurnosti UN odbacio je palestinsku rezoluciju, kojom se zahtijeva okončanje izraelske okupacije do kraja 2017. godine, pošto je SAD uložio veto na prijedlog rezolucije o stvaranju palestinske države.

 Jordan, član Savjet sigurnosti podnio je prijedlog rezolucije, nakon što su je podržale 22 arapske države i Palestinska uprava. Izrael je osudio rezoluciju i okvalifikovao je kao trik.

Rezolucija nije dobila devet glasova "za", što je minimum da bi bila usvojena u Savjetu bezbjednosti od 15 članova, prenose agencije.

"Za" je glasalo osam zemlja, protiv su bile dvije, uključujući SAD, uz pet uzdržanih, prenose agencije.

Vašington insistira da se do konačnog sporazuma dođe za pregovoračkim stolom i protivi se nametnutim rokovima.

"Za" rezoluciju su glasale Rusija, Kina, Francuska, Jordan, Čad, Luksemburg, Argentina i Čile, a uzdržane su bile Velika Britanija, Ruanda, Nigerija, Litvanija i Južna Koreja.

Nigerija je zemlja koja je odlučila rezultat glasanja, jer je bila uzdržana, a ne "za", kako se očekivalo.

Rezolucija koja nije usvojena apelovala je na hitnu potrebu da se postigne "pravedno, trajno i sveobuhvatno mirno rješenje" sukoba dva naroda u roku od 12 mjeseci i da se do 31. decembra 2017. godine završi izraelska okupacija.

U rezoluciji se poziva na stvaranje nezavisne palestinske države u granicama prije rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim i zahtijeva "pravedno rješenje" za sva druga sporna pitanja, uključujući palestinske izbjeglice, zatvorenike u izraelskim zatvorima i vodu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.