GLOBUS

Ban Ki-Moon: Palestina od 1.aprila članica Međunarodnog krivičnog suda

Generalni sekretar UN-a potvrdio

Fena

7.1.2015

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon potvrdio je da će Palestina zvanično postati članica Međunarodnog krivičnog suda (ICC) 1. aprila, saopćio je danas ured za štampu UN-a. 

U petak su Palestinci podnijeli u sjedištu UN-a u New Yorku dokumente za pridruženje Rimskom statutu ICC-ja i ostalih međunarodnih ugovora, u potezu koji je povećao napetosti s Izraelom i mogao bi dovesti do prekida američke pomoći.

Zvanična objava datuma palestinskog pristupa ICC-ju, u obliku pisma Bana, postavljena je na internetskoj stranici UN-a. Ujedinjene nacije su zvanični depozitar Rimskog statuta i brojnih drugih ugovora, prenosi Reuters.  

Po pravilima ICC-ja, palestinsko članstvo bi omogućilo sudu, sa sjedištem u Den Haagu, da ima jurisdikciju nad ratnim zločinima počinjenjim od bilo čije strane na palestinskim teritorijama, bez prijavljivanja Vijeću sigurnosti UN-a. Izrael, poput Sjedinjenih Država, nije potpisnik Rimskog statuta, ali se njegovim državljanima može suditi zbog akcija poduzetih na palestinskoj zemlji. 

Palestinska vlada potpisala je Rimski statut 31. decembra, dan nakon što joj je zahtjev za priznavanjem nezavisnosti do 2017. godine odbijen u Vijeću sigurnosti. 

Palestinci, koji su decenijama uvučeni u krvavi sukob s Izraelcima, traže državu na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jerusalemu - teritorijama koje je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. 

Momentum na priznanju palestinske države stvoren je otkako je palestinski predsjednik Mahmoudd Abbas uspio u nastojanjima na de facto priznanju palestinske državnosti u Generalnoj skupštini UN-a u 2012., što je omogućilo Palestincima da se pridruže ICC-ju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.