GLOBUS

Partnericu napadača iz pariškog supermarketa "uhvatila" kamera na aerodromu u Istanbulu

Snimljena kako prolazi pasošku kontrolu

B.P.

12.1.2015

Nedavno objavljene snimke CCTV-a navodno pokazuju pratnericu napadača iz pariškog košer supermarketa Ahmedya Coulibalyja kako dolazi na istanbulski aerodrom u Turskoj. 

Video, kako se tvrdi, prikazuje Hayat Boumeddiene kako prolazi kroz pasošku kontrolu sa još jednim muškarcem. Vjeruje se kako je ona već u Siriji.

Francuska policija traži je nakon što su Coulibaly i dva druga napadača pokrenuli smrtonosni napad na Pariz prošle sedmice. 

Oko 10.000 vojnika raspoređeno je u Francuskoj nakon napada, prenosi BBC.

Hayat Boumeddiene je francuska policija identifikovala kao osumnjičenu, iako je Francusku napustila prije napada. Ova dvadesetšestogodišnjakinja trenutno se nalazi na francuskoj listi najtraženijih žena. 

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da je Hayat u Tursku iz Madrida stigla 2. januara, a šest dana nakon toga je nastavila put za Siriju. 

Sigurnosni snimak, koji je prenijela novina Haberturk, objavila je turska policija. Navodno prikazuje Hayat Boumeddiene i još jednog muškarca na aerodromu Sabiha Gokcen u Istanbulu. 

ruta2343455-copy

Turski zvaničnici su za BBC rekli da je sa njom na snimku Mehdi Sabri Belhouchine, sjeveroafričkog porijekla, te da on nije bio na listi osoba za kojima je raspisana potjernica.

Partner Hayat Boumeddiene, Coulibaly, ubio je četiri osobe u košer supermarketu u istočnom Parizu u petak, prije nego što je policija upala u zgradu. Također se vjeruje da je on ubica policajke koja je upucana dan ranije. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.