GLOBUS

Snijeg prekrio pustinjske dine u Saudijskoj Arabiji

Bijeli snijeg i tamnocrveni pijesak prave jak kontrast

M. M.

14.1.2015

Stanovnici pustinje doživjeli su novo iskustvo prije samo nekoliko dana.

Naime, životinje i ljudi koji borave u ovim predjelima Saudijske Arabije po prvi put u životu doživjeli su da prisustvuju snežnim padavinama.

Na internetu su počele da se pojavljuju slike na kojima možete vidjeti pješčane dine zavijene snijegom.

Bijeli snijeg i tamnocrveni pijesak prave jak kontrast i stvaraju jednu predivnu sliku. Hladan vazduh je išao jugozapadno iz Rusije i to je razlog da ovo inače vrelo područje osjeti zimske dane.

Mnogi mještani morali su da napuste svoje šatore zbog snježnih padavina. Iako je postalo značajno hladnije, svi su ipak sretni zbog ove pojave.

„Snijeg i nevrijeme su poklon od Boga, ali smo zbog ove situacije ograničeni. Kamile su iscrpljene i polijegale su. Ali će nakon snijega sve postati zeleno i sretni smo zbog toga!“, izjavili su mještani. Kamile su zbunjeno gledale u snijeg i čudile se tom neobičnom događaju.

Istaknuti saudijski klerik izazvao je pak kontroverze izdavanjem vjerskog edikta o zabrani izgradnju Snješka Bijelića, opisujući  ga kao anti-islamskog.

Na pitanje na vjerskoj  web-stranici da li je dopušteno ocu da napravi Snješka za svoju djecu, nakon snježne oluje na sjeveru zemlje, šeik Mohammed Saleh al-Munajjid je odgovorio: "Zabranjeno je praviti kipove od snijega, čak i zbog igre i zabave".

Citirajući muslimanske učenjake, Munajjid je pojasnio kako se pravljenjem Snješka stvara slika čovjeka, što je po sunitskom tumačenju Islama grijeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.