GLOBUS

U napuštenoj fabrici porađali žene pa prodavali bebe

MONSTRUOZNO Spašeno 37 djece iz ruku trgovaca ljudima

Redakcija

18.1.2015

Policija je nedavno spasila 37 beba i trogodišnju djevojčicu u akciji kojoj je razbijen lanac trgovine djecom u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Šandong. Vlasti su uhapsile 103 osobe, među kojima su krijumčari i kupci. 

Teško bolesna 

Prodavali su ih po cijeni od 50 do 80 hiljada juana. Dječaci su dostizali višu cijenu nego djevojčice, navodi se u izvještaju kineskih državnih agencija.

Bebe su potencijalnim kupcima najčešće dostavljane u velikim torbama i kovčezima. Lanac koji je trgovao djecom otkriven je u julu, i to nakon što je policija uočila sumnjivu grupu ljudi, među kojima su bile i trudnice, kako ulazi u napuštenu fabriku u gradu Jining. 

majka-sin

Majka i dijete ponovo skupa 

Tokom istrage o ovom slučaju ispostavilo se da su djecu rađale u napuštenoj fabrici, a kao dokaz policiji su poslužile pelene i druga oprema koju su koristili pri porodima. Policija je otkrila da su bande koristile neke nove metode u krijumčarenju novorođenčadi.

- Neke bande su trudnice slale u druge gradove javnim prijevozom. Nakon što su se porodile, bebe bi prodali - izjavio je jedan od istražitelja.

Smrtna kazna

Gotovo nijedno od 37 spašene djece nije bilo zdravo. Sve bebe su imale neku bolest, a bile su i neuhranjene, vjerovatno jer su ih hranili instant supama i ostacima povrća, kao i zbog nehumanih uvjeta u kojima su ih čuvali.

Neka od spašene djece ostala su sa svojim usvojiteljima, dok su druga u sirotištima, a trogodišnja djevojčica je ponovo sa svojom majkom. Uhapšenim trgovcima beba prijeti smrtna kazna.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.