GLOBUS

Okršaj vojske i pobunjenika u Sani

Najveća eskalacija nasilja od septembra

Autor:Srna

19.1.2015

Jemenska armija i Huti pobunjenici sukobili su se danas nedaleko od predsjedničke palate u Sani, izjavili su očevici, što je najveća eskalacija nasilja od septembra, kada je šiitska grupa preuzela kontrolu nad glavnim gradom.

Pucnjava i eksplozije odjekuju iz pravca palate predsjednika Abd-Rabdua Mansura Hadija i rezidencije šefa nacionalne službe sigurnosti. U ovom trenutku nije jasno da li je Hadi u rezidenciji.

U okršaju se koriste raketni bacači i automatsko oružje, a sigurnosni zvaničnici zatvorili su puteve koji vode u ovu oblast.

Žestoka pucnjava čuje se i iz okruga Hada, u diplomatske četvrti u sjevernom dijelu grada. Očevici su vidjeli napadače u ulici Al Kamsin, gdje se nalaze kancelarije visokih sigurnosnih zvaničnika, uključujući ministra odbrane.

Za sada nije poznato više detalja, a vlasti nisu dostupne za komentar.

Hutiji, koji traže više prava za šiitsku muslimansku sektu Zajida, kažu da se bore protiv korupcije. Oni su zauzeli Sanu u septembru i napreduju prema centralnim i zapadnim dijelovima zemlje, u kojima dominiraju suniti.

U septembru je potpisan sporazum među političkim partijama, a Hutiji su pozvali na formiranje nove vlade nacionalnog jedinstva, poslije čega bi se njihovi borci povukli iz glavnog grada. Oni su u međuvremnu ostali u Sani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.