GLOBUS

Izvinjenje Fox Newsa zbog lažnih tvrdnji o evropskim muslimanima

Stručnjak za terorizam naišao na osude

Redakcija

19.1.2015

Američka TV-stanica Fox News objavila je izvinjenje jer je dopustila svojim novinarima i gostima da ponove netačnu tvrdnju o postojanju navodnih čistih muslimanskih zona u nekim gradovima u Engleskoj i Francuskoj, koje nisu pod državnom kontrolom.

"U programu uživo napravili smo, nažalost, greške u vezi sa muslimanskim stanovništvom u Evropi, posebno u Engleskoj i Francuskoj", saopštila je voditeljica Fox Newsa.

Televizija je saopštila i da nema kredibilnih informacije koje bi podržale tvrdnju o postojanju zona u kojima se ne dozvoljava pristup osobama na osnovu njihove religije.

O navodnim "ne-muslimanskim" zonama u nekim gradovima Engleske i Francuske na TV Fox govorio je ranije stručnjak za islamski terorizam Steven Emerson, rekavši da su neki dijelovi Francuske i čitav engleski grad Birmingham "totalno muslimanski" i da "ne-muslimani jednostavno u njih ne ulaze".

Izvinjenje je uslijedilo tek nakon sedmicu dana, tokom kojih su mnogi korisnici društvenih mreža, pa i neki mediji u Evropi, kritikovali Fox televiziju zbog neprimjerenog komentara njenog gosta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.