GLOBUS

Amerikanci žele da prave svoj "Kalašnjikov"

"Made in USA"

Srna

27.1.2015

Amerikanci žele da proizvode ruski "Kalašnjikov", bez obzira na sankcije koje je Vašington uveo u oblasti naoružanja prema Rusiji, i namjeravaju da na njega stave SAD kao mjesto proizvodnje.

"Ruska kompanija za oružje", koja je, u stvari, američka firma i koja proizvodi vatreno oružje, odlučila je da samostalno proizvodi legendarne  automate "Kalašnjikov AK-47", bez sudjelovanja ruske strane.

"Kalašnjikovi" su  izuzetno popularnI kod Amerikanaca, a proizvodnja bi trebala da počne već u prvom kvartalu 2015. Na robi će pisati: "Made in USA" (Napravljeno u SAD). 

Prema ugovoru, koji je potpisan u januaru 2014. između koncerna "Kalašnjikov" i američke firme  na američko i kanadsko tržište trebalo je godišnje biti uvezeno 200.000 komada ovog oružja.  

Ali, sankcije su osujetile te ambiciozne planove.

Ako SAD žele da legalno proizvode automate "Kalašnjikov"  moraće da kupe  dozvolu za njegovu proizvodnju - navode ruski stručnjaci. Ipak, u uslovima sankcija  to neće biti ostvarivo.

Amerikanci mogu da prozvode oružje koje liči na "Kalašnjikov", ali će u tom slučaju morati da se razlikuje od originala. 

Ruski stručnjaci upozoravaju da svega deset posto automata "Kalašnjikov", koji se proizvode u svijetu, zaista jesu originali.  Ostalo su kopije sa većim ili manjim razlikama u odnosu na original. 

Ali, tih deset posto razlikuje se po činjenici da je superiorno u odnosu na kopije - navode stručnjaci.

Automati "Kalašnjikov" već se proizvode prema bugarskom patentu u firmi "Arsenal". 

Međutim, patent za proizvodnju "Kalašnjikova" Bugarska nije potvrdila. Šta više, Bugari tvrde da to "i nije Kalašnjikov, nego njegova modifikacija". 

Venezuela je prva država u svijetu koja proizvodi automat Kalašnjikov treće generacije prema službenoj dozvoli Rusije.

Kopije "Kalašnjikova" nisu jednake originalima. Dovoljno je promijeniti na automatu samo jedan detalj da bi dobilo sasvim drugo oružje.

Porodica poznatog izumitelja "Kalašnjikova" nezadovoljna je zbog namjere SAD da proizvode "svoje Kalašnjikove". 

- Ako stranci koriste to što im ne pripada, onda se prema njima možemo odnositi kao prema lopovima - poručila je predsjednica Fonda "Kalašnjikov" -  Elena Kalašnjikova, inače kćerka konstruktora čuvenog automata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.