GLOBUS

Grčka i međunarodni kreditori nisu postigli sporazum o dugu

Nakon sedmosatnog sastanka

Fena

12.2.2015

 

Grčka nova ljevičarska vlada i njeni međunarodni kreditori nisu se saglasili oko nepopularnih mjera štednje u zamjenu za paket pomoći i pokušat će postići dogovor u ponedjeljak, dok vrijeme za finansijski sporazum ističe. 

U sedmosatnim kriznim pregovorima u Bruxellesu koji su okončani nakon ponoći, ministri finansija eurozone nisu bili u stanju da se usaglase čak i oko zajedničke izjave o narednim proceduralnim koracima. Obje strane odbacile su neuspjeh pregovora, insistirajući da nije bilo razilaženja, prenosi Reuters.  

Grčke berze, čije su dionice porasle na njujorškoj berzi nakon vijesti o pregovorima o sporazumu, reagirale su s razočarenjem mada je javljeno da je novi grčki ministar finansija Yanis Varoufakis odustao od nacrta sporazuma o produženju odredbi kredita nakon što se konsultovao s grčkim zvaničnicima. 

- Imali smo intenzivnu raspravu, konstruktivnu, koja je pokrivala brojna dešavanja na terenu, ostvarili smo napredak, ali je on nedovoljan da još dođemo do zajedničkih zaključaka - izjavio je Jeroen Dijsselbloem, predsjedajući Eurogrupe ministara finansija, na ponoćnoj konferenciji za novinare. 

- Mi zapravo nismo išli u detaljne prijedloge, nismo ulazili u pregovore o sadržaju programa ili o samom programu, jednostavno smo pokušali da razradimo naredne korake tokom idućih nekoliko dana. Nismo bili u stanju da učinimo to - kazao je. 

Grčka neće imati novih kontakata s ekspertima iz Evropske komisije, Međunarodnog Monetarnog fonda i Evropske centralne banke prije ponedjeljka, dodao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.