GLOBUS

Sakellaridis: Grčka će uložiti sve moguće napore na postizanju sporazuma s EU

Razgovori o tehničkim pitanjima počet će u petak

Fena

13.2.2015

Grčka će uložiti sve moguće napore na postizanju sporazuma s partnerima u eurozoni na sastanku u ponedjeljak s ministrima finansija eurozone o tome kako da pređe na novi program pomoći, saopćio je u petak portparol grčke vlade.

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se sporazum postigne u ponedjeljak. Ako ne bude sporazuma do ponedjeljka, mi vjerujemo da uvijek ima vremena za to, tako da to neće biti problem - izjavio je portparol Gabriel Sakellaridis za Skai TV.

Atina je pristala u četvrtak da razgovara sa svojim kreditorima o načinima izlaska iz omraženih mjera štednje, u političkom napretku koji bi mogao spriječiti novu vladu pod vodstvom ljevičara da ostane bez novca već narednog mjeseca.

Premijer Alexis Tsipras, koji je prvi put prisustvovao samitu EU, saglasio se s predsjedavajućim ministara finansija eurozone, Jeroenom Dijsselbloemom, da se grčki zvaničnici sastanu s predstavnicima Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a u petak.

- Cilj pregovaračkog tima za tehnička pitanja je da finalizira prijedlog koji će biti podnešen radnoj grupi eurozone u podne u ponedjeljak i nakon toga u popodnevnim satima eurogrupi kako bi se pronašlo rješenje - izjavio je Sakellaridis za grčku Mega TV.

Kazao je da će razgovori o tehničkim pitanjima početi u petak, ali da se Atina još protivi reformama koje pojačavaju mjere štednje i slabe tkivo socijalne države.

- Želimo postići do 16. februara (u ponedjeljak) obostrano prihvatljiv sporazum s našim partnerima, i mi se krećemo u tom pravcu - kazao je Sakellaridis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.