GLOBUS

ORUŽANI OBRAČUN Policija likvidirala ubicu iz Kopenhagena

Osumnjičeni ubijen u gradskom distriktu Norebro

Dž. Č.

15.2.2015

Policija u Kopenhagenu tvrdi da je ubila muškarca za koga se sumnja da je odgovoran za pucnjavu i ubistvo dvoje ljudi.

Svjetski mediji prenose da je osumnjičeni ubijen u gradskom distriktu Norebro, pošto je prethodno pucao na policijsku patrolu.

Drama u prijestonici Danske počela je u popodnevnim časovima, kada je jedna osoba ubijena, a dvije ranjene u napadu na jedan kafić gdje se održavala tribina o slobodi govora koju je držao francuski ambasador u toj zemlji Fransoa Zimre.

Nešto kasnije, nedaleko od glavne gradske sinagoge, ubijen je jedan Jevrej, a dva policajca su ranjena.

Policija navodi da su kamere video nadzora ustanovile da jedna osoba stoji iza oba napada, te da vjerovatno nije imala pomagače.

- Sumnjamo da je isti napadač iza oba incidenta, a također smatramo da je osoba koju smo ubili upravo taj napadač - naveo je policijski inspektor Torben Molgard Jensen.

7777

Foto: AFP (Fotografija osumnjičenog napadača koju je objavila policija nakon prvog napada)

Poslije dva odvojena incidenta, policija je krenula u potragu za napadačima, a do konačnog obračuna došlo je na adresi za koju se sumnjalo da će napadač koristiti kao mjesto za sakrivanje. Nakon što je primjetio da mu se policajci približavaju, počeo je pucati, na šta je policija uzvratila i usmrtila ga.

9999

Foto: AFP (Kopenhagen bio u visokom stepenu pripravnosti tokom potjere za napadačem)

Sumnja se da je meta napada bio kontroverzni švedski karikaturista koji je 2007. godine izazvao velike proteste širom svijeta zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda, a.s. On je zbog objavljenih karikatura primio brojne prijetnje smrću, a godinama je već pod policijskom zaštitom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.