GLOBUS

Debaljcevo pod kontrolom snaga Donbasa

Tvrdnje lokalne administracije u Donjecku

Autor:Srna

17.2.2015

Milicije samoproglašenih republika u Donjecku i Lugansku kontrolišu veći dio Debaljceva, saopštila je danas lokalna administracija u Donjecku, pozivajući se na najnovije informacije.

"Prema najnovijim podacima, veći dio Debaljceva je pod našom kontrolom, a ukrajinska vojska kontroliše samo zapadni dio grada", saopštilo je Ministarstvo odbrane Donjecke Narodne Republike (DNR), prenijela je lokalna novinska agencija.

U saopštenju se dodaje da je kontrola preuzeta zato što se "ukrajinske trupe aktivno i dobrovoljno predaju i napuštaju svoje položaje".

U izvještajima se navodi da se najmanje 20 ukrajinskih vojnika predalo milicijama, prenosi TASS.

Vjeruje se da je veća grupa ukrajinskih vojnika opkoljena skoro mjesec dana u okolini Debaljceva. Lider DNR Aleksander Zakarčenko rekao je da je blokirano najmanje 5.000 vojnika.

- Specijalna posmatračka misija OEBS-a nije uspjela da stigne do Debaljceva i u toku su razgovori sa centrom za kontrolu prekida vatre i koordinaciju u Soledaru, u regionu Donjecka - rekao je šef posmatračke misije Mihael Bocijurkiv.

Bocijurkiv je rekao da će misija pripremiti izvještaj za večeras i da čeka da sve strane potvrde potpuni prekid vatre. U bezbjednim zonama u regionima Luganska i Donjecka trenutno se nalazi oko 20 patrola OSCE-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.