GLOBUS

Von Der Leyen: Njemačka će stvoriti novu sigurnosnu strategiju kao odgovor na rusku politiku

Izjavila danas njemačka minstrica odbrane

Autor:Fena

17.2.2015

Njemačka će preurediti svoju sigurnosnu strategiju u narednim godinama u odgovoru na ruske pokušaje da koristi "politiku moći i vojne sile" kako bi provodila svoje interes - izjavila je danas njemačka minstrica odbrane Ursula von der Leyen. 

Njemačka, koja 70 godina nakon Drugog svjetskog rata pokušava preuzeti uticajniju ulogu u svijetu, u središtu je napora na nalaženju diplomatskog rješenja krize u Ukrajini i predvodila je inicijativu unutar Evrope da se uvedu sankcije protiv Moskve. 

- Ruske akcije u Ukrajini suštinski mijenjaju sigurnosnu arhitekturu u Evropi - izjavila je von der Leyen dok je otvarala debatu o novoj sigurnosnoj strategiji koja će biti objavljena u "bijeloj knjizi" naredne godine, prenosi Reuters. 

Strategija će iznijeti u detalje principe njemačke politike u godinama koje dolaze. 

Njemačka nova politika mora uzeti u obzir pokušaje Kremlja da "uspostavi geostratešku politiku moći i vojne sile kao oblika provođenja svojih interesa - kazala je von der Leyen. 

- Nova politika Kremlja postojala je mnogo prije krize u Ukrajini i okupirat će nas u dugom vremenskom periodu pred nama - dodala je. 

Nova strategija bi značila da bi se njemačka vojska u budućnosti fokusirala ne samo na misije na terenu, kao naprimjer u Afganistanu, nego bi također bila angažiranija i jačanju odbrane NATO-a. Njemačka već pomaže u jačanju NATO-vog prisustva u istočnoj Evropi. 

Novi principi, koji će nadograditi bijelu knjigu iz 2006. godine, također će uzeti u obzir ostala dešavanja kao što je uspon militantne grupe Islamska država, Arapsko proljeće, klimatske promjene i cyber napade, saopćila je von der Leyen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.