GLOBUS

Registrovano novo izlivanje radioaktivne vode kod japanske centrale Fukušima

Za sada nejasno šta je izazvalo nagli skok kontaminiranosti

Autor:Srna

22.2.2015

Novo curenje visoko radioaktivne vode u more registrovano je danas kod japanske centrale Fukušima, saopštila je kompanija Tepko, operater ove centrale.

- Senzori vezani za odvod kišnice i podzemnih voda izmjerili su i do 70 puta veći  nivo kontaminiranosti u poređenju sa inače visokim radioaktivnim statusom u kompleksu Fukušime - izjavio je portparol kompanije.

On je dodao da je visok stepen radioaktivnosti tokom dana počeo progresivno da opada, ali je i dalje na alarmantnom nivou.

U saopštenju se napominje da je za sada nejasno šta je izazvalo nagli skok kontaminiranosti i potom postepeno opadanje stepena radioaktivnosti.

Hitnom kontrolom tankova u kojima se skladišti nuklearni otpad nisu utvrđene nikakve dodatne anomalije, navodi Tepko i ističe da je odvod zatvoren kako bi bilo spriječeno izlivanje radiaktivne vode u Tihi okean.

- Nemamo razloga da vjerujemo da se radioaktivni otpad izlio iz tankova - rekao je portparol kompanije i dodao da će senzori na odvodu biti pod strogim nadzorom kako bi se pratila situacija.

Najnoviji incident, jedan od nekoliko koji su zadesili ovo postrojenje u proteklih nekoliko mjeseci, odražava poteškoće u kontrolisanju i obustavljanju rada ove centrale, u kojoj je došlo do topljenja reaktora i eksplozija nakon udara cunamija u martu 2011.

Tepko ne može lako da riješi pitanje sve veće količine kontaminirane vode, koja je korišćena za hlađenje oštećenih reaktora, a koju skladišti u velikim tankovima u prostranom kompleksu Fukušime.

Dodatnu muku ovoj kompaniji zadaje stalni priliv podzemnih voda sa obližnjih  planina koje prolaze ispod kontaminiranog postrojenja prije nego što se uliju u Pacifik.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je nedavno  da je Tepko postigao "značajan napredak" u čišćenju postrojenja, ali je ukazala da bi Japan trebalo da razmotri načine uklanjanja radioaktivne vode.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.