GLOBUS

UPOZORENJE BIVŠEG PREMIJERA Velika Britanija mogla bi postati evropska Sjeverna Koreja!

Ako izađe iz Evropske unije

Autor:(D. K.)

10.3.2015

Velika Britanija postat će evropska Sjeverna Koreja ako izađe iz Evropske unije (EU) i ostati bez prijatelja i utjecaja, upozorio je bivši britanski premijer Gordon Brown.

On smatra da je Velika Britanija na putu da pretekne Njemačku kao najsnažniju evropsku privredu u idućoj deceniji, ali da bi izlazak iz EU to ugrozio. Također, naveo je da je trenutno stajalište premijera Davida Camerona "pola unutra, pola vani" već oslabilo međunarodnu relevantnost Britanije u pitanjima kao što je ukrajinska kriza.

"Moramo reći istinu o tri miliona radnih mjesta, 25.000 firmi, 200 milijardi funti godišnjeg izvoza i 450 milijardi funti unutrašnjih ulaganja povezanih s Evropom", napisao je Brown u članku za list "Guardian", objavljenom danas.

brown

Bivši (slijeva nadesno): Blair, Cameron i Major, te aktuelni premijer (skroz desno) Gordon Brown

"I, moramo razgovarati o tome kako je opcija Hong Konga - 'napustiti Evropu i pridružiti se svijetu' - zapravo opcija Sjeverne Koreje, vani na hladnoći sa šačicom prijatelja, bez utjecaja, malo nove trgovine i još manje ulaganja", napisao je Brown.

Cameron je obećao da će održati referendum o članstvu Velike Britanije u EU do kraja 2017. ako njegova Konzervativna stranka pobijedi na izborima 7. maja.

Brownova Laburistička stranka, koja je izjednačena sa konzervativcima u većini ispitivanja javnog mišljenja, saopćila je da neće ponuditi takav referendum osim ako ne bude znatnog prenosa vlasti s Londona na Brisel.

Prošlomjesečna anketa je pokazala da je potpora ostanku Britanije u EU na svom najvišem nivou u četiri godine s 45 posto građana koji podržavaju članstvo, a 35 posto protiv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.