GLOBUS

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tužile Agenciju za nacionalnu sigurnost

Prekoračili ovlasti koje im je Kongres povjerio

Fena

10.3.2015

Nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava podnijelo je u utorak tužbu protiv moćne Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) u vezi s ustavnošću sistema kontroliranja telefonskih komunikacija i interneta koje je uvela ova agencija.

Američka unija za zaštitu sloboda predala je tužbu sudu u Marylandu, gdje je sjedište NSA-a, uime Amnesty International USA, Human Rights Watcha, i još sedam nevladinih, medijskih i pravnih organizacija, među kojim je fondacija Wikimedia koja pokriva internetsku stranicu Wikipediu.

Tužba se odnosi na direktora Michaela Rogersa, Nacionalni ured za obavještavanje, njegovog direktora Jamesa Clappera kao i na američko ministarstvo pravde.

U tužbi se tvrdi da su NSA i druge obavještajne agencije "prekoračile ovlasti koje im je Kongres povjerio".

U tužbi se ističe da su ustavna prava tužitelja povrijeđena špijuniranjem elektronske pošte i telefonskih komunikacija, posebno Prvi amandman koji štiti slobodu govora i štampe i 4. amandman koji zabranjuje "pretrese i pljenidbu bez razloga".

Dokument na 42 stranice tvrdi da ovaj sistem masovnog kontroliranja sprečava pravnike, advokate i novinare da rade svoj posao kršeći povjerljivost njihovih komunikacija i otežavajući kontakte s izvorima informacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.