GLOBUS

SAD ukinule sankcije Belarusnjeftu

Kompanije se više ne bavi djelatnostima koje podliježu sankcioniranju

Fena

10.3.2015

SAD su danas ukinule sankcije beloruskom energetskom udruženju Belarusnjeft, koje su uvedene 2011. godine, kada se ona uključila u iranski naftni sektor.

Sanckije su ukinute zbog poboljšanja odnosa između zapada i bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, koji je svojevremeno bio označen kao "posljednji evropski diktator".

Lukašenko je dobio priznanje, što je ugostio međunarodne pregovarače s ciljem da se riješi konflikt u Ukrajini.

Kako je navela američka vlada, državni sekretar je odlučio da ukine sankcije Udruženju Belarusnjeft, uz obrazloženje da se više ne bave aktivnostima, koje podliježu sankcioniranju.

State department je uveo sankcije Belarusnjeftu, kada je 2007. godine, s kompanijom NaftIran Itertrade sklopio ugovor, vrijedan 500 miliona dolara za razvoj naftnog polja Jofeir.

Kako se navodi, to je zahtijevalo sakcije, na osnovu zakona koji traži da svaka firma koja uloži u Iran više od 20 miliona dolara, bude kažnjena.

Sankcije su zastarjele, jer Belarusnjeft prima pomoć od američke Eksport-import banke, poslije dobijanja izvozne licence američke vlade i dobijanja kreditne podrške privatne američke banke u visini iznad 10 miliona dolara, na rok od 12 mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.