GLOBUS

Katar počinje obnovu hiljadu stanova u Gazi

Domovi uništeni u izraelskoj ofanzivi u julu 2014. godine

Fena

10.3.2015

Katar je u utorak pokrenuo projekat obnove 1.000 stanova u pojasu Gaze kako bi smjestio Palestince čije su kuće uništene u izraelskoj ofanzivi u ljeto 2014. godine, izjavio je jedan zvaničnik iz emirata bogatog plinom.

Sto hiljada raseljenih živi u očekivanju smještaja u pojasu Gaze, šest mjeseci nakon završetka rata. Obnova je jedva započela zbog blokade koju je nametnuo Izrael, zbog egipatske nazovi blokade, podjela među Palestincima i obećanja o pomoći koja međunarodna zajednica nije poštivala.

Ujedinjene nacije i druge organizacije upozorile su da bi neuspjeh obnove Gaze doveo do drugog rata u skoroj budućnosti i zatražile od Izraela da ukine blokadu koja je ovom teritoriju uvedena 2006. godine.

- Izraelska strana se obavezala da će koordinirati s palestinskom stranom dopremu građevinskog materijala za projekat obnove.

Hamas, koji de facto upravlja Gazom, pozdravio je u saopćenju "napore" Dohe da obnovi stanove. Pozvao je i druge donatore da uplate svote obećane poslije rata, trećeg za šest godina u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.