GLOBUS

Ruski nevidljivi avioni prijete Evropi

Povrijedili evropski vazdušni prostor više od 100 puta

(M.M.)

10.3.2015

Dva ruska bombardera, neprimjetna na radaru, su proletjela veoma blizu kontrolnog tornja u Irskoj, što je uzrokovalo promjenu kursa i odlaganje slijetanja dvije komercijalne letjelice.

Kako prenosi Blic.rs., incident se dogodio u februaru, a objelodanjen je tek prošle sedmice.

Ovo otkriće irske vlade upalilo je alarm širom Evrope, koja sada "strahuje" od nevidljivih ruskih bombardera.

U decembru, ruski špijunski avion navodno se umalo sudario sa putničkom letjelicom iznad južne Švedske, naveli su nadležni organi u ovoj zemlji.

Sličan incident dogodio se i u Danskoj, početkom ove godine, kada je u Kopenhagenu došlo do bliskog susreta putničkog aviona i ruske letjelice. Vlada Ruske federacije je demantovala ove navode.

NATO je saopštio podatke u kojima se navodi da je Rusija povrijedila vazdušni prostor mnogih evropskih zemalja više od 100 puta, a da su avioni bili neprimjetni na radaru upravo zbog isključivanja transpondera.

- U većini ovih slučajeva, Rusi su letjeli bez transpondera, koji mora biti uključen kada se nalazite u tuđem vazdušnom prostoru. Na taj način su rizikovali izazivanje nekoliko nesreća sa potencijalno tragičnim posljedicama - izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu održanoj u decembru prošle godine.

Finska je prva država koja se žalila Evropskoj agenciji za bezbjednost avio-saobraćaja, insistiravši da se "ispita ruska aktivnost".

Prema navodima evropskih i NATO zvaničnika, Rusija krši usmeni sporazum, postignut nakon završetka Hladnog rata, kada je dogovoreno da vojni avioni uključe transpondere ukoliko lete u tuđem vazdušnom prostoru, osim ukoliko, naravno, nije reč o napadu.

Situacija na Baltiku "strašna"

Džastin Bronk, vojni analitičar na univerzitetu u Londonu, kaže da je situacija na Baltiku "mnogo strašnija".

- Ruski avioni koji polijeću iz vojne baze u Kalinjgradu do vazdušnog prostora baltičkih država Letonije, Livanije i Estonije stižu u roku od nekoliko miuta, ostavljajući kontrolorima letova minimum vremena za reakciju. Ne zaboravimo da su Rusi letjeli svega 10 metara od švedskog vojnog aviona prošlog ljeta - navodi Bronk.

Britanski analitičar je naveo da je najbolje rješenje, za sada, zastrašivanje.

- Države moraju imati veliki broj naoružanih vojnih aviona, spremnih za polijetanje u svakom trenutku, sa veoma jasnom porukom: ukoliko neko naruši njihov vazdušni prostor, bit će oboren - završio je Bronk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.