GLOBUS

Bosanac Nihad Rosić se u SAD-u izjasnio da nije kriv za finansiranje IS-a

Pojavio se prvi put pred Sudom u St. Louisu

Autor:A. Vr.

11.3.2015

Dvadesetšestogodišnji Nihad Rosić, Bosanac koji živi u SAD-u a koji je optužen za finansiranje terorističke organizacije IS, pojavio se prvi put pred Sudom u St. Louisu, javljaju američki mediji.

Optuženi Nihad Rosić se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužbe koje uključuju i "zavjeru kako bi se pružila materijalna podrška teroristima u Sririji i Iraku".

On se također tereti za planiranje ubistava u drugim zemljama.  Suđenje Nihadu Rosiću će se nastaviti u narednim danima a presuda se očekuje 20. marta.

Vezani tekstovi >>> Bosanci uhapšeni u SAD u razgovoru na Facebooku koristili fraze

                                   Uhapšeni u SAD teroriste IS-a pomagali putem BiH

Podsjetimo, bosanka Mediha Medy Salkičević, majka šestero djece, koja je uhapšena u SAD-u po optužbama da je pomagala terorističke grupe pred sudom u Chicagu samo je potvrdila svoje ime i da razumije optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Ona je optužena, zajedno sa još pet osoba da je da je pomagala terorističkim grupama, uključujući i Islamsku državu i Nusra front.

Krivična djela izvršena su prije maja 2013. godine, a u organizovanju zločina osumnjičeni su koristili fraze popur „braća“, „lavovi“ i „bosanska braća“.

Oni su slali novac, a u nekim slučajevima i vojne uniforme SAD-a, opremu za oružje poput snajperskih nišana i drugu taktičku opremu.

Ekspert za financiranje terorizma Loretta Napoleoni kazala je da je taktika koju su osumnjičeni koristili pametna ukoliko se šalju manje količine koje bi prošle „ispod radara“.

„Također, najlakši način slanja novca je preko poštanske službe jer oni imaju toliko stvari koje idu preko njih“, kazala je Napoleoni.

Pored 34-godišnje Salkičević, osumnjičeni su Ramiz Zijad Hodžić (40), njegova supruga Sedina Unkić-Hodžić (35), iz St. Louisa, te Nihad Rosić (26) iz New Yorka i Jasminka Ramić (42) iz Rockforda u Ilinoisu.

Osim pomaganja terorističkim organizacijama, Ramiz i Nihad Hodžić optuženi su i za zavjeru za ubistvo osoba u stranoj zemlji. Ukoliko budu osuđeni, mogli bi dobiti i doživotnu kaznu zatvora. 

Ukoliko bude osuđena, Salkičević će se vjerovatno suočiti sa 15 godina zatvora i novčanom kaznom od 50.000 dolara za svaku od tačaka optužnice. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.