GLOBUS

"Eko- teroristi" prijete: Otrovat ćemo adaptiranu hranu za novorođenčad!

Novi Zeland u šoku

Autor:(A. Vr.)

11.3.2015

Vlasti Novog Zelanda kažu da ozbiljno shvaćaju prijetnju "eko-terorista" koji prijete trovanjem adaptiranog mlijeka za bebe. Ova tema je osjetljiva za Wellington, nakon što je botulizam (jedan od najtoksičnijih toksina) prošle godine proširio paniku, piše Deutche Welle.

Policija je izvijestila da su mali paketi mlijeka u prahu poslani s anonimnim pismima udruzi nacionalnih farmera te mliječnog giganta Fonterra.

Vlasti su upozorile roditelje da provjeravaju pakiranja kako bi ustanovili je li u njima bilo intervencija nakon što su upakirani u tvornici, dok su mnogi proizvodi već uklonjeni s polica trgovina.

Prijeteća pisma sadrže prijetnju otrovom u hrani za novorođenčad s pesticidom 1080, ukoliko Novi Zeland ne prestane koristiti tu kemikaliju do kraja marta.

- To je bez sumnje oblik eko-terorizma. Savjetuju nas da je veoma nevjerovatno da će netko namjerno kontaminirati mlijeko tijekom procesa proizvodnje i nema dokaza da se to ikada desilo. Iako je veoma vjerovatno da je ova prijetnja lažna , Vlada je mora shvatiti ozbiljno i mogu vas uvjeriti da je tako shvaćamo, rekao je premijer Novog Zelanda John Key.

Novi Zeland koristi 80 posto biorazgradivog pesticida 1080 koji se proizvod globalno i mnogi zagovaratelji divljeg života žele da se on zabrani. Kažu da hemikalija koja se koristi kako bi se kontrolirala količina nametnika, uzrokuje bolnu i sporu smrt drugim životinjama.

Do sada je testirano više od 40.000 uzoraka hrane za novorođenčad te nema dokaza da je išta otrovano.

Uprkos tome, industrija samo zbog prijetnje i straha da je istinita, gubi velike količine novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.