GLOBUS

Šef finansija Googlea dao otkaz kako bi sa suprugom putovao svijetom

Ono o čemu mnogi sanjaju

Fena

13.3.2015

Šef financija internetskog diva Googlea dao je otkaz radi onoga o čemu mnogi sanjaju - kako bi sa suprugom mogao putovati svijetom.

Patrick Pichette (52), šef Googleovih financija od avgusta 2008., ostat će na položaju dok mu uprava ne pronađe zamjenu, ali ne duže od šest mjeseci, saopštio je Google.

Pichette je na osobnom postu na društvenoj mreži Google+ rekao da mu je poticaj za ovakvu odluku bilo putovanje sa suprugom na Kilimandžaro u jesen prošle godine. Na vrhu planine supruga Tamar pitala ga je zašto ne mogu dalje putovati Afrikom ili otići u Indiju ili čak na Antarktiku. Tada joj je odgovorio da još nije vrijeme za to. U idućim mjesecima, međutim, shvatio je da je vrijeme ipak sazrelo.

- Nisam mogao pronaći dobar argument zašto bismo još trebali čekati da uzmemo ruksake i krenemo na put, napisao je.

S obzirom na plaću i količinu Googleovih dionica, Pichette si može priuštiti umirovljenje prije nego drugi. Po postojećoj vrijednosti na berzi, njegov dioničarski udio u Googleu vrijedi više od 80 milijuna dolara. Osnovna godišnja plaća za 2013. bila mu je 650.000 dolara, ali je te godine dobio i tri miliona dolara bonusa.

Pichette je u Google stigao iz kanadskog telekomunikacijskog diva Bella. Zadnjih je godina imao važnu ulogu posrednika između Googlea i ulagača na Wall Streetu. Morao ih je uvjeravati da novac koji Google troši na pionirske projekte poput automobila bez vozača i balona s posebnim internetskim antenama, nije bačen novac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.