GLOBUS

The Wall Street Journal: Cipras vodi Grčku u bankrot

Prošla tri mjeseca od kada je izazvao prijevremene izbore

Onasa

13.3.2015

Grčki premijer Aleksis Cipras vodi Grčku u propast i preostalo mu je svega još nekoliko dana da je odmakne od ivice finansijske provalije, piše njujorški list The Wall Street Journal.

"Privreda Grčke se raspala za šest sedmica od kada je Aleksis Cipras preuzeo vlast", prenosi u petak liberalni atinski list "Katimerini".

The Wall Street Journal navodi da su prošla tri mjeseca od kada je Cipras izazvao prijevremene izbore, a šest sedmica od kada je postao premijer, a da je za to vrijeme grčka privreda potonula.

"Stidljiv oporavak je zaustavljen na samom početku: poreski prihodi su za više od jedne milijarde eura ispod cilja za decembar i januar, banke su izgubile više od 20 milijardi eura uloga, neotplaćeni krediti rastu, a investicije su se zamrzle. Država bi u svakom trenutku mogla ostati bez novca", ukazuje američki list.

U članku dalje piše da "niko ne zna kada će se to dogoditi, jer je Atina zabranila zvaničnicima evrozone da provjeravaju podatke. Neki od zvaničnika sumnjaju da čak ni Janis Varufakis, ministar finansija Grčke, ne shvata kakvo je stanje. Uz to je njegov ugled teško uzdrman, te ga u evrozoni jedva uzimaju ozbiljno".

"Dok traje odbrojavanje ka trenutku grčkog bankrota, Atina se izgleda uzda da će joj pomoći Evropska centralna banka i evrogrupa", piše list.
Američki list ukazuje da bi "izlazak Grčke (iz Evrozone) stvorio ogromne probleme. Mnogi faktori koji vode politiku evrozone nadaju se da će Atina naposlijetku uvažiti pravila i ostati u monetarnom savezu.

Međutim, odluka o tome u velikoj mjeri više nije u rukama evrozone. Da bi Grčka ostala članica, treba da se desi jedna od dvije stvari: ili da se Cipras odrekne mnogih predizbornih obećanja, ili da se Grčka odrekne Ciprasa. Za sada ni jedno, ni drugo ne izgleda vjerovatno", zaključuje The Wall Street Journal.

Grčki dnevnik "Katimerini" dodaje da su jučer ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble i njegov austrijski kolega Jerg Šeling, "povećavali pritisak na Atinu", ostavivši otvorenom mogućnost "nesrećnog slučaja" koji bi doveo do ispadanja Grčke iz evrozone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.