GLOBUS

Obama postiđen zbog pisma Republikanaca iranskim vođama

Sporni nuklearni program Irana

Fena

13.3.2015

Američki predsjednik Barack Obama "postiđen" je zbog republikanaca koji su potpisali kontroverzno pismo kojim upozoravaju iranske vođe zbog eventualnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu s Bijelom kućom.

- Njihov osnovni argument je - ne pregovarajte s našim predsjednikom zato što ne možete da mu vjerujete kako će se pridržavati sporazuma. To je gotovo nezabilježeno - istakao je Obama u intervjuu za Wise media.

Otvoreno pismo iranskom vjerskom vođi ajatolahu Hamneiju, objavljeno ranije ovog mjeseca, potpisalo je 47 američkih republikanskih senatora, među kojima i nekoliko potencijalnih kadidata za predsjedničke izbore 2016. godine.

Oni su u tom pismu upozorili Hamneija da bi poslije Obaminog silaska s predsjedničkog položaja 2017. godine naredni predsjednik mogao "jednim potezom pera" da poništi eventualni sporazum, a neki budući kongresi SAD da izmijene uvjete tog sporazuma u svakom trenutku.

Do nove runde pregovora američkog državnog sekretara Johna Kerryja i iranskog ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa doći će 15. marta u Lozani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.