GLOBUS

Porošenko tvrdi da primirje ne funkcionira, traži nove sankcije protiv Rusije

Ukrajinski predsjednik ptužio je proruske separatiste da ne poštuju prekid vatre

Fena

15.3.2015

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je proruske separatiste na istoku zemlje da ne poštuju prekid vatre s ukrajinskim snagama i pozvao je na nove sankcije Rusiji u komentarima u njemačkim novinama koji će biti objavljeni u ponedjeljak.

Napadi su postali manje učestali otkako je posljednje primirje stupilo na snagu sredinom februara, ali obje strane međusobno se optužuju za njegovo kršenje. Ukrajinska vojska saopćila je prošle sedmice da proruski pobunjenici koriste primirje da gomilaju teško naoružanje, prenosi Reuters.

U sporazumu potpisanom u Minsku u septembru poziva se na povlačenje teškog naoružanja s linije fronta.

- Ukrajina je ispunila svaku tačku iz sporazuma u Minsku. Prekid vatre proveden je istog trena s naše strane ali ruski borci čine upravo suprotno - izjavio je Porošenko za novine Bild.

- Svakog dana ima pucnjave s ruske strane, često i više od 600 puta dnevno. Ukupno, primirje je prekršeno 1.100 puta. Istina je da sporazum ne funkcionira - kazao je.

Porošenko je također pozvao na nove sankcije protiv Rusije zbog kršenja primirja.

Na samitu u Bruxelleesu narednog četvrtka i petka, čelnici EU će raspravljati o sankcijama uvedenim ruskim finansijskim, energetskim i vojnim sektorima prošlog jula zbog aneksije Krima i podrške separatistima u Ukrajini.

Njemačka i druge članice EIU žele insistirati na deklaraciji koja ne bi dopustila ublažavanje sankcija dok se Moskva ne povinuje sporazumu iz Minska, saopćila su u subotu dvojica zvaničnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.