GLOBUS

SVIJET SUOČEN S NOVOM PRIJETNJOM Vladimir Putin naredio opću mobilizaciju ruske Sjeverne flote!

Puna borbena spremnost

Autor:(A. Vr.)

16.3.2015

Vrhovni zapovjednik ruskih oružanih snaga, predsjednik Vladimir Putin, naredio je punu borbenu spremnost Sjeverne flote ruske mornarice i padobranskih postrojbi u sklopu iznenadnih provjera, izjavio je u ponedjeljak ministar obrane Sergej Šojgu, a prenose ruski mediji.

Šojgu je rekao da je Rusija suočena s novim prijetnjama sigurnosti koje je obvezuju da ojača svoju vojnu moć i vojne sposobnosti.

"Novi izazovi i prijetnje vojnoj sigurnosti zahtjevaju da oružane snage dalje jačaju svoje vojne sposobnosti. Posebna pozornost mora se posvetiti strateškim formacijama na Sjeveru", kazao je ministar.

Iznenadna provjera borbene spremnosti obuhvatit će 38.000 vojnika, 41 ratni brod, 15 podmornica i 110 aviona i helikoptera.

"Glavni cilj provjere je procijeniti sposobnosti Sjeverne flote za ispunjavanje zadaća glede vojne sigurnosti Rusije na Arktiku", istaknuo je Šojgu.

Napetosti između Rusije i Zapada na najvišoj su razini od Hladnog rata zbog krize u Ukrajini.

Zapad i Kijev optužuju Rusiju da oružjem i ljudstvom opskrbljuje proruske separatiste na istoku Ukrajine koji se bore protiv vladinih vojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.