GLOBUS

Letonski veterani SS-a defilovali Rigom

Antifašističke grupe namjeravaju održati kontra-demonstracije

Fena

16.3.2015

Letonski veterani koji su se borili protiv Sovjetskog saveza u redovima njemačkih SS-trupa i njihovi simpatizeri defilovali su u ponedjeljak u Rigi u prisustvu velikog broja policajaca.

U klimi straha koji izaziva uloga Rusije u ukrajinskom sukobu, ovaj godišnji defile, koji Moskva redovno osuđuje, ima poseban značaj.

Oko 1.500 ljudi defilovalo je u historijskom centru Rige, izjavio je agenciji AFP pomoćnik šefa policije Artis Velss. Nije bilo incidenata ni hapšenja.

Antifašističke grupe, koje su protiv ovog defilea, namjeravaju održati kontra-demonstracije nakon završetka marša veterana.

Letonska legija, pod vođstvom njemačkih Waffen SS trupa, započela je 16. marta 1944. godine u Bjelorusiji bitku protiv Crvene armije, ali nije mogla da spriječi Sovjetski savez da okupira zemlju što je trajalo skoro pola stoljeća.

Židovske organizacije, Moskva i rusofonske manjine u ovom defileu vide glorifikaciju nacizma dok neki letonski nacionalisti smatraju da su veterani pokušali da odbrane nezavisnost svoje zemlje.

Oko 140.000 Letonaca borilo se u Legiji i jedna trećina je poginula u borbi i u zatvorima u Rusiji. Oko 130.000 Letonaca je izabralo sovjetsku stranu. Četvrtina je pala s oružjem u rukama, od kojih su se mnogi borili sa sunarodnjacima iz Legije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.