GLOBUS

Pariz: S Asadom se ne može politički pregovarati

Washington pokrenuo raspravu o pregovaranja sa sirijskim predsjednikom

Fena

16.3.2015

 Francuska želi "političko rješenje ostvareno pregovorima između različitih sirijskih strana", ali Bašar el-Asad ne može ući u takav okvir", saopćeno je u ponedjeljak u Parizu nakon što je Washington pokrenuo raspravu o neophodnosti pregovaranja sa sirijskim predsjednikom.

- Naš stav je poznat i ulazi u okvir saopćenja iz Ženeve iz 2012., godine: naš cilj je političko rješenje pregovorima između različitih sirijskih strana koji će dovesti do jedinstvene vlade - izjavio je glasnogovornik Quai d'Orsaya Romain Nadal.

Ova vlada bi trebalo da objedini "neke strukture postojećeg režima, Nacionalnu koaliciju i druge strukture koje imaju o Siriji umjerenu viziju poštujući različite zajednice u zemlji", dodao je glasnogovornik.

- Nama je jasno da Bašar el-Asad ne može ući u taj okvir -  kazao je on.

Izjave američkog državnog sekretara Johna Kerryja date u nedjelju zapalile su raspravu o priličnosti razgovora sa sirijskim predsjednikom.

- Na kraju ćemo morati pregovarati. Uvijek smo bili za pregovore u okviru mirovnog procesa Ženeva I iz 2012. godine - kazao je Kerry u intervju objavljenom na američkoj televiziji CBS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.