GLOBUS

Ruska vojska raspoređuje 38.000 vojnika na manevrima u Arktiku

Putin Sjevernoj naredio floti stanje pripravnosti

Fena

16.3.2015

Više od 38.000 ruskih vojnika je u ponedjeljak započelo raspoređivanje širokih razmjera u Arktiku, posljednjoj demonstraciji sile ruske vojske, koja trenutno povećava ovakvu vrstu vojnih vježbi.

Vladimir Putin je naredio Sjevernoj floti, najsnažnijoj od četiri ruske mornarice, da se stavi u stanje pripravnosti, jer Moskva pokušava izmjeriti svoju snagu u ovoj strateškoj regiji.

- Nove prijetnje protiv naše sigurnosti nas primoravaju da povećavamo naše vojne kapacitete. Posebna pažnja se mora staviti na nove strateške jedinice sa sjevera - izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šoigu, a prenijela ruska novinska agencija Ria Novosti.

Jedan vojni glasnogovornik je precizirao da je 5.000 vojnika raspoređeno, također za manevre, na istoku Rusije i oko 500 u nestabilnoj regiji Sjeverni Kavkaz, prema ruskim novinskim agencijama.

Prošle sedmice, ruska vojska je započela manevre velikih razmjera u nekoliko regija, rasporedivši 8.000 artiljeraca na Krimu, ukrajinskom poluotoku pripojenom u martu 2014. godine i na jugozapadu, u blizini granice s Ukrajinom.

Ovaj niz vojnih vježbi uključio je raspoređivanje vojnika na Krimu, Armeniji i dvije gruzijske separatističke republike Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Arktik je postao strateška regija za Rusiju i pogranične zemlje, klimatsko zagrijavanje je učinilo mogućom eksploataciju prirodnih izvora.

Vježbe u Arktiku počinju istog dana kada se Vladimir Putin pojavljuje javno prilikom susreta s kirgistanskim predsjednikom, nakon deset dana odsustva koje je izazvalo razne glasine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.