GLOBUS

NETANYAHU OPASNO ZAPRIJETIO "Ako budem opet premijer, neće biti Palestine!"

Izraelski premijer porekao ono što je najavljivao 2009. godine

Autor:(D. K.)

16.3.2015

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da, u slučaju da bude ponovo izabran, palestinska država neće biti stvorena.

Netanyahu je danas obišao gradilište u istočnom Jerusalemu. On je tom izjavom u potpunosti porekao ono što je najavljivao u govoru 2009. godine, kada je drugi put postao premijer, da će podržati princip o dvije države za dva naroda, navode izraelski mediji.

Netanyahu je dao intervju za sajt kazino mogula Šeldona Adelsona, NRG, povezan sa novinama jevrejskih naseljenika "Makor Rišon". To se tumači kao pokušaj da se u posljednji trenutak pred sutrašnje izbore privuku glasači desničari i odvrate od drugih desničarskih partija.

- Mislim da svako ko krene da osnuje palestinsku državu i evakuiše teritoriju, daje teritoriju za radikalne islamističke napade protiv Izraela - rekao je Netanyahu, istakavši da je "ljevica ponovo zabila glavu u pijesak i ignoriše to, ali mi smo realni i shvatamo".

Izraelski premijer je, također, najavio da će u slučaju pobjede njegov glavni rival, koalicija Cionstička unija lijevog centra, činiti ono što želi međunarodna zajednica, uključujući zamrzavanje izgradnje na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu i saradnju sa međunarodnim inicijativima o povratku na granice Izraela prije rata 1967. godine.

Izrael je u tom ratu osvojio Pojas Gaze, uz Zapadnu obalu i istočni Jerusalem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.