GLOBUS

Švedski borbeni avioni presreli ruske iznad Baltika

Odnosi Zapada i Rusije i dalje pogoršani zbog krize u Ukrajini

Fena

24.3.2015

Švedski borbeni avioni presreli su četiri ruska aviona dok prolaze zračnim prostorom iznad Baltičkog mora s isključenim transponderima, saopćila je u utorak švedska vojska.

Odnosi između Zapada i Rusije naglo su se pogoršali zbog uloge Moskve u ukrajinskom sukobu i njene aneksije Krima, dok je pojačana ruska vojna aktivnost na Baltiku samo povisila napetosti.

- Švedska, koja nije članica NATO-a, saopćila je da je presrela dva ruska bombardera koja su ispratila iz zračnog prostora iznad Baltika dva borbena aviona Flanker, prebnosi Reuters.

- Nivo prijetnje Švedskoj nije povećan, ali švedske oružane snage prate, kao i uvijek, povećane aktivnosti u našem susjedstvu - navodio švedska vojska u saopćenju.

Rusija je intenzivirala letove u blizini evropskih granica u proteklih nekoliko godina prisiljavajući avione iz članica NATO-a i saveznika poput Švedske da na stotine puta uzlijeću.

U decembru su Švedska i Danska pozvale ruske ambasadore u te dvije zemlje kako bi se požalile zbog incidenta u kome je ruski vojni avion letio s isključenim  transponderom - kompjuterskom napravom koja olakšava lociranje aviona - i skoro se sudario s komercijalnim avionom.

Rusija je negirala da je njen avion predstavljao bilo kakav rizik po komercijalni avion.

U novom nagovještaju pojačanih napetosti, ruski ambasador u Danskoj izjavio je ovog vikenda da bi Moskva mogla napasti nuklearne projektile na danskim borbenim brodovima ukoliko se Danska uključi u NATO-ov sistem proturaketnog štita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.