GLOBUS

Ukrajini potrebna velika finansijska pomoć

Ministrica finansija Natalija Jaresko tvrdi

Fena

24.3.2015

 

Ukrajini je potrebna veća financijska podrška međunarodne zajednice, izjavila je u utorak u Londonu ministrica finansija Natalija Jaresko.

- Zamolila sam britansku vladu, kao i druge zemlje iz grupe G7, a i iz G20, da nastave i povećaju pomoć Ukrajini - kazala je Jaresko u govoru održanom u centru za promišljanje Chatham House.

Ona je kazala da je njenoj zemlji potrebno više humanitarne pomoći i vojne opreme za odbranu i zatražila da sankcije Rusiji budu pojačane.

Oslabljena ekonomski zbog sukoba na separatističkom proruskom istoku, gdje je za 11 mjeseci poginulo 6.000 ljudi, Ukrajina bi uskoro mogla doživjeti da njen dug iznosi 94 posto od unutarnjeg bruto proizvoda, dok je u 2013. godini iznosio 40,6 posto.

Kijev je polovinom marta započeo pregovore sa svojim privatnim i javnim kreditorima, s ciljem da joj dug bude umanjen za 15 milijardi dolara u okviru međunarodnog plana za pomoć od 40 milijardi dolara na četiri godine.

Ova pomoć je dovoljna da stabilizira finansijski i bankovni sistem zemlje, ali to je "samo prva etapa", ocijenila je Jaresko za Financial Times.

Za obnovu uništenih i oštećenih infrastruktura i saniranje posljedica sukoba potrebne su puno veće sume.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.