GLOBUS

RAT U ZALIVU Erdoan podržao napade na šiitske pobunjenike u Jemenu

Predsjednik Jemena iznenada se pojavio u Rijadu

Redakcija

26.3.2015

21:19 Bijela kuća je izrazila zabrinutost zbog "iranskih aktivnosti" u Jemenu gdje su šiitski pobunjenici Huti preuzeli kontrolu nad nekoliko velikih gradova i prijete Adenu na jugu. 

"Zabrinuti smo zbog iranskih aktivnosti u Jemenu i informacija o iranskom slanju oružja, koje doprinose destabilizaciji i prijetnji legalnoj vladi", izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Alistair Baskey. 

20:50 Portparol Vojske Saudijske Arabije Ahmed Aseri kazao je da ta zemlja u ovom trenutku ne planira poslati kopnene trupe u Jemen, ali da su, zajedno sa saveznicima, spremni to uraditi u slučaju potrebe. Također, neimenovani egipatski vojni zvaničnici kazali su AP-u da je ta zemlja spremna poslati trupe u slučaju potrebe. 

20:41 Podršku napadu na pobunjenike u Jemenu dao je i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

On je u intervjuu za France 24 kazao da Ankara može da razmotri davanje „logističke pomoći“.

„Iran i terorističke grupe se moraju povući“, kazao je Erdogan.

Osvrnuo se i na učešće Irana u borbi protiv IS-a u Iraku.

„Iran pokušava otjerati IS iz tog regiona samo kako bi zauzeo njihovo mjesto i proširio svoj uticaj na Irak“, naveo je Erdogan. 

20:25 Maroko je jedina zemlja koja još uvijek nije zvanično potvrdila navode Saudijske Arabije da učestvuje u operaciji. Također, pakistanska vlada se još nije izjasnila o zahtjevu da se priključe.  

18:57 Predsjednik Jemena Abd Rabo Mansur Hadi stigao je danas u Rijad, glavni grad Saudijske Arabije. Jemenskog predsjednika dočekao je saudijski ministar odbrane Muhamed Ben Salman Ben Abdel Aziz, koji nadzire operaciju "Odlučna oluja" u kojoj učestvuje desetak zemalja pod vodstvom Rijada.

Hadi je u središtu brojnih spekulacija o tome da li se još nalazi u Adenu ili ne, dok se ovom velikom gradu na jugu približavaju neprijateljske snage. Danas su kružile glasine da je Hadi u Omanu, ali to nije bilo potvrđeno. 

Najavljeno je da će Hadi prisustvovati arapskom samitu u subotu u Šarm el-Šeiku, u Egiptu.

16:09 Hezbollah je osudio agresiju Saudijske Arabije u Jemenu. Pokret iz Libanona koji je poznat po davanju svoje podrške Iranu u svom saopštenju je rekao kako strogo osuđuju agresiju Saudijske Arabije, koja napada "bratski" narod u Jemenu. Također, od Saudijske Arabije traži da odmah zaustave agresiju.

16:03  Arapska liga je u četvrtak dala punu podršku kampanji, koju predvodi Saudijska Arabija, protiv šiitskih Huta u Jemenu. Generalni sekretar ove organizacije Nabil Elarabi je izjavio kako je ova operacija usmjerena "protiv specifičnih ciljeva među Hutima" na osnovu zahtjeva jemenskog predsjednika Abda-Rabua Mansura Hadija, prenosi Reuters. 

Prema današnjem saopćenju sudanskog ministra odbrane Abdela Rahima Mohameda, njegova zemlja će uzeti učešće u pomenutoj operaciji protiv Huta kako kopnenim tako i zračnim snagama. Sudanske trupe su, prema ovom saopćenju, već u pokretu u pravcu područja operacija. 

Prema saopćenju ambasadora Saudijske Arabije u Washingtonu Adela al-Džubeira, koalicija koju čini više od 10 zemalja se pridružila vojnoj kampanji koja ima za cilj zaštitu Hadijeve vlade od Huta koji su krenuli u ofanzivu na Aden, u koji se Hadi sklonio kada je pobjegao iz kućnog pritvora u Sani. 

AL-Džubeir nije imenovao učesnike koalicije. 

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Kuvajt i Katar su, inače, izdali zajedničko saopćenje o započinjanju pomenute vojne akcije. Od zemalja članica Vijeća Zaliva za saradnju (GCC) samo se Oman nije pridružio koaliciji. 

Osim sudanskih, i egipatske i jordanske snage su uključene u operacije, dok je Pakistan objavio kako razmatra apel Saudijske Arabije da pošalje kopnene snage. 
Maroko je objavio kako podržava operacije koju predvode Saudijci, ne potvrđujući ali i ne poričući ranije vijesti zalivske agencije al-Arabija kako je poslao borbene avione. 
Bijela kuća je obećala kako će SAD dati logističku i obavještajnu podršku operaciji, a i Turska je podržala akciju u Jemenu, dok šitski Iran zahtijeva trenutnu obustavu vojnih operacija Koalicije.

Kina je povodom akcije međunarodnih snaga u Jemenu izrazila zabrinutost i založila se za dijalog. 

13:40 EU smatra da bi sukobi u Jemenu mogli prerasti u ozbiljan problem sa velikim posljedicama za zemlje u regionu.

11:15  Broj žrtava zračnih udara u stambenim četvrtima sjeverno od Sane i u Sadi je 65, uključujući žene i decu, navodi neimenovani zvaničnik, dodajući da spasioci izvlače ranjene ispod ruševina.

10:20 Iranske vlasti osudile su danas vojnu intervenciju zaljevskih zemlja predvođene Saudijskom Arabijom protiv šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu, ocijenivši da je to "opasan korak" koji ugrožava suverenitet zemlje i krši međunarodne obaveze.

09:15 Snage odane jemenskom predsjedniku Abdu Rabbu Mansuru Hadiju su zauzele u četvrtak međunarodni aerodrom, odakle su se na brzinu povukle pristalice šiitskih pobunjenika, rekao je za novinsku agenciju AFP sigurnosni službenik.

jemen2

09:02  Saudijska Arabija pokrenula je danas vazdušne napade u Jemenu u koaliciji sa regionalnim saveznicima u borbi protiv zajednice Huti, koje podržava Iran, čiji su pripadnici zauzeli južni grad Aden.

Ubrzo nakon što je ambasador Saudijske Arabije u Washingtonu najavio vojnu akciju borbeni avionu pokrenuli su napad na aerodrom u jemenskoj prijestonici Sani i vojnu bazu Dulaimi, rekli su mještani i zvaničnici.

 08:55 Bijela kuće saopštila je kasno sinoć da SAD podržavaju operaciju koju vodi Savjet za saradnju zalivskih zemalja, te da je američki predsjednik Barack Obama odobrio američku “logističku i obavještajnu podršku”.

“Iako američke snage ne preuzimaju direktnu akciju u Jemenu uspostavili smo zajedničku ćeliju za planiranje sa Saudijskoj Arabijom kako bi koordinisali američku vojnu i obavještajnu podršku”, rekla je portparol Nacionalnog savjeta bezbjednosti Bernadette Meehan.

08:31 Televizija “Al Arabia” javila je danas da je Saudijska Arabija uputila 100 borbenih aviona i 150.000 vojnika za vojnu operaciju u Jemenu.

Avioni Egipta, Maroka, Jordana, Sudana, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Bahreina učestvuju u ovoj operaciji.

Egipat, Pakistan, Jordan i Sudan spremni su da učestvuju u kopnenoj ofanzivi.

Bijela kuća potvrdila je sinoć da je predsjednik Jemena Abd-Rabu Mansur Hadi napustio svoju rezidenciju u Adenu, nakon što su se šiitski pobunjenici približili njegovom posljednjem uporištu, ali nije mogla da potvrdi njegovu lokaciju.

“Mi smo danas ranije bili sa njim u kontaktu. On više nije u rezidenciji. Ne mogu da potvrdim detalje o njegovoj trenutnoj lokaciji”, rekla je sinoć portparolka State Departmenta Jen Psaki novinarima, dodajući da je on svojevoljno napustio rezidenciju.

VEZANI TEKST >>>Vlastimir Mijović o ratu u Jemenu: Novi sudar starih protivnika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.