GLOBUS

Netanjahu: Sporazum sa Iranom prijetnja za postojanje Izraela

Nakon dogovora velikih sila i Irana

Srna

3.4.2015

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će održati sastanak sa svojim ministrima radi razgovora o okvirnom sporazumu postignutom između svjetskih sila i Irana. Izraelski premijer smatra da je dogovor zapadnih sila sa Iranom velika prijetnja za Izrael.

Iz Bijele kuće je saopćeno da je američki predsjednik Barak Obama pozvao Netanjahua kako bi razgovarali o postignutom sporazumu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, navodeći da je postignut značajan napredak ka trajnom rješenju, kojim će Teheranu biti uskraćeni svi putevi ka proizvodnji atomskog oružja.

Međutim, Netanjahu je u svom saopćenju objavljenom nakon razgovora sa Obamom istakao da je dogovor sa Iranom zasnovan na pomenutom okviru, prijetnja po postojanje Izraela.

“Alternativa je zauzimanje čvrstog stava i povećanje pritiska na Iran do postizanja boljeg dogovora”, naglašava Netanjahu.

Nacrt sporazuma, koji je postignut između šest svjetskih sila  i Irana, predviđa smanjenje obima nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, za koje Teheran zahtijeva da budu odmah ukinute, a velike sile insistiraju na postepenosti.

Predviđeno je da Iran smanji broj centrifuga koje proizvode uran na 6.000 sa sadašnjih 19.000, razmontira reaktor koji proizvodi plutonij, te prihvati provjere i kontrole.

Obama smatra da ovaj sporazum ispunjava glavne ciljeve šest svjetskih sila koje su pregovarale sa Iranom uz ocjenu da će “svijet sada biti sigurnije mjesto”.

Zemlja koju vodi Benjamin Netanjahu, prema procjenama eksperata, ima između 200 i 250 nuklearnih bojevih glava. Nigdje se ne vode pregovori o opasnosti ovog oružja po mir na Bliskom istoku i stabilnost u cijelom svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.