GLOBUS

Poginule najmanje četiri osobe u blizini Tripolija

U borbama snaga koalicije Fajr Libiya i međunarodno priznatih snaga

Fena

3.4.2015

Najmanje četiri osobe su poginule u petak u blizini Tripolija u borbama snaga koalicije Fajr Libiya i međunarodno priznatih snaga, koje su najavile 20. marta ofanzivu oslobađanja glavnog grada.

Zvaničnik Fajr Libye, koja kontrolira glavni grad od augusta, rekao je za novinsku agenciju AFP da su četiri borca poginula u borbama koje su se vodile u regiji el-Azizija, 35 kilometara južno od glavnog grada.

Istovremeno, jedan zaposlenik aerodroma Mitiga je poginuo od rakete koja je pala na autobus s osobljem, prema sigurnosnom izvoru.

Vojni aerodrom Mitiga, istočno od Tripolija, otvoren je za civilni promet nakon što je međunarodni aerodrom teško oštećen u borbama prošlog ljeta, poslije čega je koalicija milicija Fajr Libya osvojila glavni grad.

Vlada koju je priznala međunarodna zajednica, koja je otišla u Tobruk (na istoku zemlje), saopćila je 20. marta da njene snage vode borbe u regiji el-Azizija u okviru "operacije koja ima cilj da oslobodi Tripoli". Od tada, sukobi se vode povremeno između dviju strana.

Od okončanja pobune u kojoj je 2011. godine svrgnut režim Muamera Gadafija, Libija je isparčana i na udaru je suparničkih milicija koje su svuda formirane, posebno od bivših pobunjenika.

Dvije vlasti se natječu za vladavinu - jedna vlada i jedan parlement priznati od međunarodne zajednice imaju sjedište na istoku zemlje i paralelna vlada i parlament Fajr Libye, koja kontrolira veliki dio libijskog zapada, a instalirala se u Tripoliju.

UN pokušava doći do sporazuma o vladi nacionalnog jedinstva između dviju strana. Predložena im je mapa puta za "formiranje Predsjedničkog vijeća kojim će upravljati nezavisne osobe, vlada nacionalnog jedinstva i parlament koji će predstavljati sve Libijce".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.