GLOBUS

Već nakon pola godine ćemo vidjeti ima li volje u vlasti

INTERVJU Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda za "Avaz"

Amil DUČIĆ

3.4.2015

Čast mi je što mi je povjerena funkcija državnog ministra finansija, koju doživljavam kao veliku obavezu, ali i odgovornost, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" Vjekoslav Bevanda, novopečeni "čuvar trezora" naše države, čovjek sa višegodišnim iskustvom u oblasti finansija i bankarstva, bivši federalni ministar finansija i dojučerašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Intervjuom datom našem listu prekinuo je dvomjesečnu šutnju u medijima. Nije kaže želio davati intervjue sve dok nije dobio potvrdu o imenovanju na novoj poziciji.

Najprije je, kao član Predsjedništva HDZ-a, prokomentirao dosadašnji tok političkih pregovora, koji je iznjedrio dosta nepovjerenja između koalicionih parntera, pogotovo HDZ-a i DF-a. 

- To nepovjerenje nije ništa novo. Ono je, inače, prisutno u našem političkom životu jako dugo. Ali treba ga vraćati, jer bez povjerenja nećemo ništa moći napraviti. Prethodni period dogovora i razgovora, budući da imamo i novih aktera na političkoj sceni, smatram normalnim. Imali smo protekle četiri godinu nenormalnu situaciju u FBiH. Sasvim je normalno da se to jako odrazilo na zbilju. Ali sada kada se politički dogovor postigao trebamo ići u pozitivnom pravcu. Ukoliko svi budemo radili svoj psoao najboljej što možemo onda je to šansa za prevazilaženje nepovjerenja - kazao je Bevanda.

Držali ste čvrsto kormilo državne vlasti u proteklom mandatu punom političkih turbulencija. Šta u tom kontekstu očekujete od novog saziva Vijeća ministara BiH, odnosno šta nikako ne želite da se ponovi?

- Znamo da je prethodni saziv Vijeća ministara BiH bio obilježen i rekonstrukcijama i nedostatkom ministara. Bez lažne skromnosti, ponosan sam što sam moj saziv Vijeća ministara doveo do kraja mandata. Da nije bilo mog strpljenja, vjerovatno bi došli u veću krizu. Ono što sam rekao svom nasljedniku Denisu Zvizdiću, mislim da je sada, kada je imenovano Vijeće, pravo vrijeme da se neke stvari urade, budući da se još ne nalazimo u nekim većim političkim turbulencijama. Dosta je stvari neopravdano stajalo.

U kojoj mjeri ćete kao državna vlast raditi nezavisno od politike?

- Koliko će ostali članovi Vijeća ministara imati političke slobode, da rade u interesu funkcije to će vrijeme pokazati. Želim biti optimističan, ali ja ću sigurno dati sve od sebe da doprinesem pozitivnim pomacima. Ukoliko se bude ostalim članovima dopustilo da, prije svega, rade stručno, a onda da se rukovode nekom politikom, tada će biti efekta.

Podsjetio bih da smo nakon političke krize od 17 mjeseci kada je formirano Vijeće ministara sa mnom na čelu u vrlo kratkom periodu uradili jako puno. Uz sve turbulencije uspijevali smo usvajati budžet u tekućoj godini. Da nije bilo federalnih akrobacija sve bilo još uspješnije. Mislim da će se već nakon pola godine iskristalizirati ima li volje da se radi ili ne.

Kakva je trenutno fiskalna situacija BiH? Kako je očuvati? 

-Što se tiče državnog nivoa mi smo ranije u Fiskalnom vijeću usvojili sve dokumente i utvrdili proračunske okvire. Sve ove tri godine smo, odgovorno se ponašajući, završavali svaku godinu u manjem plusu. Imali smo i poplave, a već je zaboravljeno da je Vijeće ministara BiH izmijenilo zakon i izdvojilo 10 miliona KM koje je uplatilo entitetima. To je bio najveći pojedinačni doprinos. Mislim da će ova godina biti stabilna što se tiče državnog nivoa. Trebali bi do kraja aprila usvojitii državni budžet. Nema nikakvog razloga da proračun za narednu godinu ne donesemo do kraja 2015.

Šta je sa federalnim nivoom gdje imamo 684 miliona KM deficita, te skoro milijardu duga?

- Prije nego što direktno odgovorim, podsjetio bih na period u kojem sam ja bio federalni ministar finansija, te činjenicu da smo u 2007. Imali najtežu fiskalnu godinu a zbog ekonomske krize. Taj mandat smo uspjeli završiti bez marke izdatih trezorskih zapisa i akrobacija u koje je ušla prošla Federalna vlada. Ne želim da se bavim njima, ali lično smatram da je i formiranje vlasti dospjelo u ćorsokak jer je bilo rob te situacije. Kada nova postavka Federalne valde napravi svoju inventuru i donese proračun koji je realan, onda ćemo moći govoriti o ukupnom finansijskom stanju u BiH.

Iskreno, ja sam veoma zabrinut zbog prethodnog načina rada po principu "sve ono što trebaš platiti plati izdavanjem trezorskih zapisa". Došli smo u situaciju da su banke jedva dočekale ovo pa su one postale povjerioci države. S druge strane se smanjio okvir za plasman u gospodarstvo. Banke su počele zaduživati državu, a to je vrlo loša stvar. To se još u srednjoj ekonomskoj školi uči da ne možeš trošiti ono što nemaš. Ako se ovakva avantura nastavi bit će loše. Kritina je i ova godina i 2017.

Federalni premijer Fadil Novalić je optimističan da će BiH nastaviti s kreditnim aranžmanom s MMF-om. On govori o tome da je planirana transformacija u jedan dugoročni aranžman. Dijelite li ovaj njegov optimizam? 

-Prvo, potpisujem svaku njegovu riječ iz ekspozea.  Hoće li dobiti političku slobodu da djeluje u tom pravcu, vidjet ćemo. Volio bih da se što prije napravi inventura. Ta zamisao o dugoročnijem aranžmanu postojala je i ranije. Mi smo u toku zanavljanja aranžmana s MMF-om koje je započelo 2007. već tada o tome razgovarali. Kada ja gledam zaduženje ja to gledam kao zaduženje svog domaćinstva. Dakle tražite gdje je najjeftiniji i najpovoljniji novac. 

Kao bivši predsjedatelj Fiskalnog vijeća i guverner Svjetske banke u ime BiH pokušavao sam da uvedem maksimalnu ozbiljnost, ali kada sam čuo od jednog člana Vlade FBiH da trezorski zapisi nisu zaduženje nego premoštenje, vidio sam svu neozbiljnost.

Moguće je očekivati nastavak aranžmana s MMF-om ali trebaju entiteti ispuniti svoje obaveze. Država je sve svoje obaveze ispunila. Nije to nešto po principu "hajmo potpisati pa neka to čeka nove vlasti".

Jeste li zagovornik promjene stope PDV-a u ovom mandatu? I to je pitanje pokrenuto u ovoj godini.

- Nisam! I niko me ne može uvjeriti da će se povećanjem stope PDV-a povećati i prihodi. U vrijeme kada je toliko nezaposlenih i kada su domaće investicije stopirane, imat ćemo posljedicu da će sve poskupjeti. To će se odraziti na krajnu potrošnju i na prihode proračuna.

Neki se pričom o povećanju stope PDV-a žele politički promovirati, pa kažu da će tako riješiti socijalu. Ja mislim da neće biti većih prihoda socijalno ugroženoj kategoriji povećanjem PDV-a, nego će ljudi s manjim prihodima moći manje kupovati. To je neodgovorno. U sređenim ekonomijama, kada imate lagan rast životnog standarda, onda možete polako povećati PDV da bi ostvarili veće prihode u proračunu.

Ali mi sigurno nismo uopće u takvoj situaciji. Mi smo u jednom sanacijskom periodu. Bolje je da se svi suočimo s takvom sitauacijom. Najbolji pokazatelj za strah i neizvjesnost je povećana štednja građana

Ima li kapaciteta da se odmah krene u reforme koje se traže novim pristupom EU?

- Moramo izaći iz ove agonije u kojoj nije bilo reformi. Treba donijeti mjere koje će riješiti ovu lošu sitauciju. Neizdrživo je da neke tvornice ne rade po 20 godina, da radnici potražuju i plaće i doprinose i uvezivanje staža. 

Moramo mijenjati ambijent. Mora se prestati sa segregacijom privatnog sektora, jer jedino je on nosilac razvoja, pa tako ne treba biti žrtva ni represije. Svakog pdouzetnika koji zapošljava makar i jednog čovjeka treba držati kao "malo vode na dlanu", dat mu šansu, pokrenuti projekte samozapošljavanja.
Naša obrazovana djeca koja su uspješna idu odavde. Treba ulagati u njih.

Ja mislim da nam je EU dala veliku šansu, koja se neće ponoviti. Fokus im jeste trenutno na BiH, ali živimo u nestabilnom širem okruženju. Ukrajina je okrenula svu pažnju na sebe. Nije daleko ni Sirija ni Jordan ni Palestina.

Ali sada kada imamo realnu šansu pa i energiju na svim nivoima nadam se da se nećemo baviti destrukcijama i da se neće ponavljati situacija koja se odnosi na donošenje efikasnog mehanizma koordinacije. Moramo koliko u tri dana usvojiti taj mehanizam koordinacije.

Nadam se da se ponovo politka neće miješati u donošenje ovog rješenja kao što je to bilo u prošlom mandatu jer na kraju nanesena šteta državi. 

Može li BiH u ovom mandatu državne vlasti napraviti potrebne korake za članstvu u EU? Dijelite li optimizam gospodina Mladena Ivanića da bi mogli imati kandidatski status u 2017.?

- Želim da dijelim taj optimizam. Ja sam 2012. u svom ekspozeu najavio da će ta i naredna godina biti godina EU. Pogriješio sam, ali sam tada barem unio energiju u cijeli proces. Prvih šest mjeseci smo od 26 Briselskih obaveza riješili 22. Svima  bi nam bilo lakše da je taj mehanizam koordincije usvojen. Čini mi se da mnogi to ne razumiju. Ne možete kada donosite to rješenje  preskakati ni entitete ni županije. Treba pratiti ustavnu arhitekturu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.