GLOBUS

JEMENSKI 'KIPUĆI KOTAO' Odgovori na to gdje leži problem u toj siromašnoj zemlji

Vjerska podijeljenost između dviju glavnih muslimanskih grupa: sunita i šiita

Autor:(D. K.)

3.4.2015

Jemen su proteklih decenija obilježili građanski ratovi, unutrašnji i međunarodni politički sukobi i nestabilnosti. Na svakodnevnicu utječe i komplicirana mreža plemenskih, vjerskih i političkih interesa.

Šiitski pobunjenici ratuju protiv međunarodno priznate Vlade predsjednika Hadija koja uživa potporu sunitske većine. U sukob su umiješane i sunitske grupe povezane s al-Kaidom ili Islamskom državom, a bore se i s pobunjenicima i s vladinim snagama.

jemen1

Foto: Screenshot

Jemen je siromašna zemlja s juga arapskog poluotoka. Graniči s utjecajnom Saudijskom Arabijom na sjeveru i Omanom na istoku. Vjerski je podijeljen između dviju glavnih muslimanskih grupa: sunita i šiita. Suniti predstavljaju oko 65 posto stanovništva, dok je šiita oko 35 posto.

Ova podjela vidljiva je i u trenutnoj vojno-političkoj situaciji. Šiitski pobunjenici nadziru jug i zapad Jemena. Istok kontrolira Vlada međunarodno priznatog predsjednika Hadija koju podržavaju suniti.

jemen2

Foto: Screenshot

Slabo naseljeni dijelovi unutrašnjosti zemlje su u rukama grupa povezanih s al-Kaidom ili još ekstremnijom Islamskom državom i njenom vizijom kalifata. Te su grupe sunitske. Sukobljavaju se sa šiitskim pobunjenicima, ali i s vladinim snagama, prenio je Dnevnik.hr.

Na situaciju u Jemenu snažno utječe i bivši predsjednik Saleh koji se prije dvije godine povukao nakon 33 godine na vlasti. Veliki dio vojske ostao mu je odan, a iako ih je svojevremeno suzbijao, Saleh je sada ključni saveznik šiitskih pobunjenika.

jemen3

Foto: Screenshot

- Naš glavni problem nisu pobunjenici. Njih nema mnogo i imaju samo lako naoružanje, koje kao što znate ima većina Jemenaca, ali Salehove snage imaju topništvo i sve vrste oružja - kaže Reyad Yassin Abdulla, ministar vanjskih poslova Jemena.

Šiitski pobunjenici glavni grad Sanu zauzeli su u septembru prošle godine. Pred njihovim munjevitim napredovanjem proteklih tjedana, predsjednik Hadi bio je prisiljen napustiti i drugi najveći jemenski grad Aden, te pobjeći u Saudijsku Arabiju.

jemen4

Foto: Screenshot

Saudijske vlasti koje godinama snažno utječu na političku situaciju u Jemenu, optužile su Iran za pomoć šiitskim pobunjenicima. Kako bi ih zaustavile okupile su koaliciju desetak arapskih zemalja i pokrenule zračne napade.

- Vjerujemo da koalicijske aktivnosti ostvaruju ciljeve. Trebat će još nešto vremena, ali odlučni smo prevladati u Jemenu, vratiti legitimne vlasti i zaštititi narod od te radikalne grupe  -kaže Adel al-Jubeir, saudijski ambasador u SAD-u.

U protekle dvije sedmice u sukobima u Jemenu poginulo je više od 500 ljudi, a oko 1.700 je ranjeno. Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da je među njima mnogo djece koje se vrbuje i za borbu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.