Grčke banke bi mogle ostati bez pokrića za pristup sredstvima za refinansiranje

Teška situacija u bankarstvu

Srna
20.04.2015 08:48

Grčke banke uskoro bi mogle ostati bez pokrića za pristup sredstvima za refinansiranje iz Evropske centralne banke, ukoliko Atina ne postigne sporazum sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o ekonomskim reformama, izjavio je guverner Banke Francuske Kristijan Nojer.

Nojerovi komentari objavljeni su u vrijeme dok Atina pokušava da prikupi sredstva da bi isplatila dugovanja od skoro milijardu eura prema MMF-u.

- Grčke banke, najvjerovatnije, u jednom trenutku neće moći da ponude dovoljno pokrića za pristup refinansijama, čak i za vanrednu likvidnost. Zbog toga je vema važno da Grčka okonča trenutnu situaciju i da Atina uspostavi program sa MMF-om dobije podršku ostalih članica eurozone kako bi ponovo bilo uspostavljeno povjerenje - kaže Nojer.

Prema njegovim riječima, mogući izlazak Grčke iz eurozone predstavljao bi "traumu za eurozonu" i taj uticaj bi se osjetio širom globalne ekonomije.

- Međutim, opšte je poznato da bi se najdramatičnije posljedice osjetile u Grčkoj, koja bi bila suočena sa velikom ekonomskom krizom, a ništa ne bi bilo učinjeno na rješavanju osnovnih problema sa ekonomskim rastom i visokom stopom nezaposlenosti - ističe Nojer.

NA VRH