GLOBUS

Federika Mogerini: Nema više izgovora za nereagovanje

Nakon posljednje tragedije sa migrantima u Sredozemnom moru

Autor:Srna

20.4.2015

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini izjavila je danas da evropski blok "više nema izgovora" da ne reaguje nakon posljednje tragedije sa migrantima u Sredozemnom moru i zatražila hitnu akciju.

- Uz ovu posljednju tragediju, više nema izgovora za EU i članice evropskog bloka. Potrebna je hitna akcija EU i članica - rekla je Mogerinijeva pri dolasku na vanredni sastanak ministara spoljnih i unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu, nakon jučerašnje pogibije oko 700 migranata u Sredozemnom moru.

Ona je naglasila da, kao što je islamistički napad u januaru u Parizu donio zajednički odgovor, tako i ovaj incident treba da donese zamah za pronalaženje zajedničke politike za migraciju.

- Glavno pitanje je gradnja zajedničke svjesti o evropskoj odgovornosti, znajući da ne postoji lako rješenje - dodala je Mogerinijeva.

Pored današnjeg vanrednog sastanka šefova evropskih diplomatija i ministara unutrašnjih poslova, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk razmatra održavanje i vanrednog samita EU o novonastaloj krizi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.