GLOBUS

Zemljotres jačine 7,4 stepena pogodio Papuu Novu Gvineju

Epicentar južno od grada Rabaula

Autor:Fena

5.5.2015

Snažan zemljotres jačine 7,4 stepeni Richtera pogodio je jučer Papuu Novu Gvineju, saopćio je je američki Geološki zavod.       

Epicentar zemljotresa koji se dogodio u 1.40 sati bio je 150 kilometara južno od grada Rabaula, na dubini od 63 kilometra, prenose agencije.

Pacifički Centar za upozorenje na cunami prvobitno je izdao upozorenje da bi u krugu od 300 kilometara od epicentra zemljotresa mogo da dođe do pojave cunamija, da bi kasnije ukinuo upozorenje, navodeći da je "prijetnja od nastanka cunamija uglavnom prošla".              

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama niti pričinjenoj materijalnoj šteti.

Ovo područje u posljednjih pet dana pogodila su još dva zemljotresa jačine 7,1 i 6,9 stepeni  Richtera, ali u njima nije bilo žrtava niti je pričinjena materijalna šteta.

Po riječima seizmolga iz Geofizične opservartorije Papue Nove Gvineje najnovoji zemljotres je uslijedio nakon serije siezmičkih aktivnosti koje su se dogodile u tom regionu u posljednjih nekoliko nedjelja u kojima nije bije oštećena infrastruktura.

Rabaul se nalazi u sjeveroistočnom dijelu ostrva Istočna Nova Britanija, najvećem ostrvu Bizmarkovog arhipalaga, koji pripada Papui Novoj Gvineji, na kome se nalazi vulkan Tavurvur.

Rabaul je bio uništen 1994. godine prilikom erupcije Travurvura. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.