GLOBUS

ISPOVIJEST BIVŠEG TJELOHRANITELJA Kakav revolucionar, Fidel Castro je obični krijumčar kokaina!

Nekad mu se divio, sada otkriva sve tajne

(N. K.)

5.5.2015

Juan Reinaldo Sanchez 17 godina radio je kao tjelohranitelj kubanskog diktatora Fidela Castra, kojeg je obožavao i smatrao "božanstvom". Tako je bilo sve do trenutka kada je shvatio da je cijeli Castrov život jedna velika laž i da prvi čovjek Kube uopšte nije revolucionar nego obični krijumčar kokaina.

Sanchez je 1994. godina pokušao otići u penziju, ali je završio u zatvoru te je čak 10 puta pokušao pobjeći iz Kube.

U svom naumu je uspio 2008. godine kada brodićem stiže do Meksika nakon čega se prebacio u Teksas. Sanchez je izašao u javnost s knjigom "Dvostruki život Fidela Castra" u kojoj objašnjava kako je izgubio vjeru u kubanskog predsjednika i općenito u revoluciju.

- Jednog dana u decembru 1988. moj se život zauvijek promijenio. Trebao je to biti obični dan u uredu. Fidel mi je rekao da se pripremim za dolazak generala Joséa Abrantesa, Castrovog ministra od najvećeg povjerenja. On je gotovo svakodnevno dolazio u Fidelovu rezidenciju, bili su vrlo bliski... Uobičajeno su sjeli u ured, počeli pričati, a ja sam, kao i uvijek, razgovor snimao. U jednom trenutku Fidel je izašao iz ureda i naredio mi: "Daniel, ugasi snimanje". Ja sam ga poslušao, a oni su počeli s maratonskim razgovorom. Trajalo je satima, umirao sam od dosade. I onda, iz puke znatiželje, uključio sam mikrofon, uzeo slušalice, te počeo slušati o čemu pričaju - priča svoju priču Sanchez.

Mit o Castru kao "velikom revolucionaru" u njegovoj glavi se srušio poput kule od karata, prenosi Jutarnji.hr.

- Čuo sam kako pričaju o krijumčaru kokaina koji živi u SAD-u i sarađuje s našom Vladom!? Zamislite taj biznis: velika operacija krijumčarenja droge pod pokroviteljstvom predsjednika države! Nevjerojatno, bio sam u šoku. General Abrantes je pitao Castra može li krijumčar provesti sedam dana odmora na Kubi zajedno sa svojim roditeljima. Za troškove krijumčarenja i odmora, diler je bio spreman platiti čak 75.000 dolara. Fidelu su sline počele curiti kada je čuo cifru.

Međutim, diktator se zabrinuo zbog roditelja mladog dilera. Hoće li se izbrbljati u Americi i nekome reći da su proveli sedam dana na Kubi?

- Ministar je, naravno, imao rješenje i za taj problem. Predložio je da roditeljima kažu da im je sin kubanski špijun u SAD-u i da to ne smiju nikome odati. U suprotnom, njegov život bi mogao doći u opasnost. Castro je bio oduševljen s tim prijedlogom i odmah ga je prihvatio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.