GLOBUS

BOMBAŠ IZ BOSTONA Carnajev se slomio pred sudijom, rodbina ga pokušala spasiti od smrtne kazne

U terorističkom napadu 2013. godine

(Al. Ti.)

5.5.2015

Bombaš Džohar Carnajev na suđenju protiv njega dosad je pokazivao potpunu ravnodušnost. Čak i kad su preživjele žrtve terorističkog napada na Bostonskom maratonu u aprilu 2013. godine i porodice preminulih opisivali kako je ubio njihove voljene, nije pokazao nikakve osjećaje ni kajanje. Naprotiv, dok je sjedio u stolici izgledao je kao da se dosađuje.

No u ponedjeljak, dok su njegovi rođaci iz Rusije svjedočili njemu u korist, na njihovom materinjem jeziku, počeo je plakati

I rođaci su plakali. U ponedjeljak su ga prvi put vidjeli otkako je njegova porodica 2002. napustila Rusiju, i vjerovatno je to bio i zadnji put da ga vide. Naime, nakon suđenja, Carnajeva će smaknuti ili će pak biti zatvoren iza rešetaka 23 ili 24 sata na dan do kraja njegovog života.

Jedna njegova teta, Patimat Suleimanova, toliko je plakala da je jedva mogla disati. Sudac George A. O’Toole Jr. predložio je odbrani da pozovu drugog svjedoka kako bi se ona mogla sabrati. Tada su 21-godišnjem Carnajevu počele suze teći niz lice.

Sudnica je bila nabijena emocijama dok je odbrana pokušavala suce uvjeriti da poštede život bostonskog bombaša koji je oduzeo život troje ljudi i ozlijedio njih 264.

Prošlog mjeseca, u prvoj fazi suđenja, porota ga je osudila po svih 30 točaka optužnice. Sada, u posljednjoj fazi suđenja, tužioci ga žele osuditi na smrt, a odbrana na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Njegovi roditelji nisu pozvani da svjedoče: otac je navodno bolestan, a za majku je izdan nalog za hapšenje u Massachusettsu zbog krađe.

Svjedoci na suđenju su govorili o Džoharevom dražesnom karakteru. Mnogi su komentirali kako je imao velik utjecaj na žene, pogotovo starije, kojima je otapao srca osmijehom.

Njegova druga teta, Shakhruzat Suleimanova, svjedočila je kako su Džohar i njegov stariji brat Tamerlan bili 'tako dobra djeca, da ne bi ni mrava zgazili'. Kazala je kako je Džohar plakao dok je gledao u 'Kralju lavova' kako Mufasa, otac lavića, umire.

Ipak, suci su se na dirljivo svjedočenje oglušili.

- Ne mislite li da je bacanje bombe na nevine ljude isto tako dražesno? Kako netko tko plače na kraju crtića može biti tako ravnodušan prema patnji stotina ljudi? - ironično su komentirali suci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.