GLOBUS

Alpinisti ove godine odustaju od osvajanja Mont Everesta

Nedavni zemljotres u Nepalu je razlog

Fena

5.5.2015

Alpinisti koji su ostali u selima u blizini baze na Mont Everestu počeli su da pakuju svoju opremu i odlaze s planine zato što su vodiči Šerpasi odbili da ponovo izgrade pješačku stazu uništenu u lavini koju je pokrenuo nedavni razorni zemljotres.
                
Žanendra Šresta, zvaničnik Nepalskog planinarskog odsjeka rekao je u utorak da su alpinisti počeli da spuštaju iz oblasti u kojoj se nalazi kamp.
                
Nekoliko alpinista je želilo da nastavi s penjanjem, ali bez popravke puta preko ledenog vodopada Kumbu to je neizvodljivo.
                
Vlada još uvijek nije zvanično otkazala alpinističku sezonu i dozvole za penjanje važe do kraja maja, ali su pripadnici naroda Šerpa rekli da neće ponovo da grade staze iz sigurnosnih razloga ali i zbog toga što smatraju da nema dovoljno vremena.                
 
Ovo će biti druga uzastopna godina da se penjačka sezona otkazuje. Sezona je prošle godine otkazana nakon što je lavina usmrtila 16 Šerpa vodiča.
                
Zemljotres koji je pogodio Nepal 25. aprila usmrtio je više od 7.500 ljudi, sravnio sa zemljom planinska sela i uništio zgrade i arheološke lokalitete u Katmanduu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.