GLOBUS

PUTIN NALJUTIO ERDOANA "Turski tok" na čekanju

"Gazprom" i "Botas" se nisu dogovorili

Autor:(D. K.)

6.5.2015

Izgradnja dugo najavljivanog gasovoda "Turski tok" je odložena zbog nemogućnosti dogovora ruskog "Gazproma" i turske državne kompanije "Botas".

Eksperti kažu da je do odustajanja od gasovoda, koji je trebalo da bude zamjena za "Južni tok", došlo ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog zahlađenja odnosa između Ankare i Moskve poslije Putinovog nedavnog govora u Jerevanu, gde je osudio genocid nad Jermenima koji je počinila turska vojska.

Iznenađujuća vijest

Vijest koju su jučer objavili ruski mediji bila je za mnoge iznenađujuća jer su donedavno predstavnici "Gazproma" i "Botasa" davali optimističke izjave. Navodno, pregovori su zaista bili blizu kompromisa i dogovora o popustu na cijenu gasa koju bi "Botas" dobio od ruskog partnera. Ipak, poslije mjesec i po razgovora, kompanije na kraju ipak nisu mogle da se dogovore kako će se primjenjivati formula o popustu koji bi dobili Turci.

Ruski mediji tvrde da "Gazprom" već ima gubitke. Brodovi koji bi trebalo da postavljaju cijevi na dno Crnog mora stoje u ruskim lukama, a Turci gube jer, umjesto da koriste popust na cijenu gasa, sada plaćaju gas sto dolara skuplje od prosječne evropske cijene. Sada Turci hiljadu kubika gasa plaćaju 370 dolara.

Umjesto da se dogovori s Moskvom, Ankara sve više kupuje tečni gas. U aprilu je Turska od "Gazproma" kupila 38 posto manje gasa nego lani u istom periodu.

Jučer je u Moskvi objavljena vijest da se "Gazprom" sa privatnim turskim kompanijama, koje kupuju godišnje oko deset milijardi kubika gasa, dogovorio o popustu, pa će oni u drugom kvartalu hiljadu kubika plaćati 260 dolara. Onima koji su već platili gas po višoj cijeni, "Gazprom" namjerava da vrati oko 300 miliona dolara.

Uprkos gubicima, "Gazprom" rukovodstvu povećao plate

Interesantno je da, uprkos tome što su u "Gazpromu" saopćili da im je profit u prošloj godini drastično pao, ta velika državna kompanija povećala je plate rukovodstvu za 50 posto, prenio je B92.

Da "Gazprom" ima nevolje i na svojoj obali, dokaz je najnoviji izveštaj "Rostehnadzora" koji je objavljen jučer. Na gradnji "Južnog toka" na ruskoj strani pomenuti ruski državni kontrolni organ pronašao je više od 200 primjera kršenja pravila gradnje. Čak 139 propusta je napravio izvođač radova "Strojtransgas", a "Gazprom transgas Krasnodar" je imao 86 nepravilnosti.

Kompanije su zbog toga kažnjene novčano, kao i njihovi generalni direktori. U mnogim slučajevima dokumentacija za izvođenje nije bila usklađena s projektnom dokumentacijom, a osim toga, nisu poštovane tehničke norme propisane ruskim zakonima.

To što je zbog odluka EU Rusija morala da odustane od gradnje gasovoda "Južni tok" ne znači da sve što je napravljeno na ruskoj obali neće biti korišteno. Kad se poboljšaju odnosi s Turskom, što je u interesu privrednicima obje zemlje, sve što je napravljeno za "Južni tok" u Rusiji koristit će se za "Turski tok".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.