GLOBUS

Kenija: U sukobima među zajednicama 75 mrtvih

Zbog krađe stoke na sjeveru zemlje

Autor:Fena

6.5.2015

Oko 75 osoba je ubijeno za četiri dana u sukobima među zajednicama koji su povezani s krađom stoke na sjeveru Kenije, u regiji u kojoj su takvi sukobi redovni, saopćio je u srijedu Crveni križ.

- Ne mogu se Kenijci u 21. stoljeću ubijati između sebe, posebno u zajednicama uzgajivača stoke koji dolaze iz marginaliziranog okoliša - kazao je Abbas Gullet, predsjednik kenijskog Crvenog križa.

Naoružani muškarci naroda Turkana osumnjičeni su da su u ponedjeljak izveli napad na jedno selo suparničkog naroda Pokot, duž granice između dvije regije gdje su redovni sukobi između dvije zajednice.

Prema riječima jednog lokalnog zvaničnika, nasilje je izbilo kada su ratnici Pokota napali selo Turkanu i ukrali stotinjak koza.

Crveni križ trenutno pruža pomooć za oko 350 porodica koje su pobjegle od posljednjeg nasilja.

Krađe stoke i svađe oko izvora vode tradicionalno su česte u seoskim zonama na sjeveru Kenije.

U decembru je UN-ov Ured za koordiniranje humanitarne pomoći (OCHA) saopćio da su sukobi u regiji sve češći zbog velike suše i da su tenzije velike zbog decentralizacije političke vlasti.

U 2014. godini, najmanje 310 ljudi je ubijeno, a više od 220.000 raseljeno zbog sukoba među zajednicama koje je izazvala borba za kontrolu nad zemljom i vodom, krađa stoke i lokalni politički rivaliteti, saopćio je UN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.