GLOBUS

Francois Hollande stigao u zvaničnu posjetu na Haiti

Prvi predsjednik Francuske koji je došao u ovu zemlju nakon 1804. godine

Fena

12.5.2015

Dan nakon historijske posjete Kubi, francuski predsjednik Francois Hollande je stigao u utorak ujutro na Haiti, gdje bi trebalo da osnaži  pomoć i saradnju Francuske na ovom otoku razrušenom potresom u januaru 2010. godine.

Prvi francuski predsjednik koji je došao u zvaničnu posjetu u ovu bivšu koloniju nakon proglašenja njene nezavisnosti 1804. godine, Hollande završava u ovoj zemlji petodnevno putovanje na Karibima, a na izlasku iz aviona dočekao ga je njegov kolega Michel Martelly.

Nicolas Sarkozy je bio u Haitiju nakon strašnog potresa koji je pogodio otok u januaru 2010. godine, ali nije bila u pitanju zvanična državna posjeta.

Na ovo putovanje u zemlju Kariba koja je bila najbogatija kolonija Francuske, Hollande je stigao u pratnji nekoliko ministara i državnih tajnika, kao i brojnom delegacijom koja predstavlja privatni sektor.

Da bi se ojačala ekonomska razmjena dvije zemlje Hollande i Martelly će potpisati nekoliko sporazuma, od kojih će jedan omogućiti Port-au Princu da izvozi svoje proizvode bioloških banana na evropsko tržište.

U cilju davanja podrške oporavku Haitija pogođenog siromaštvom, Francuska će razvijati odnose sa zemljom putem svojih prekomorskih odjela.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.