GLOBUS

Kambodža deportovala Sergeja Polonskog

U pratnji predstavnika ruskih vlasti

Fena

17.5.2015

Kambodža je deportovala izbjeglog ruskog tajkuna koji je ilegalno živio u ovoj jugoistočnoj azijskoj zemlji nakon što je optužen da je pronevjerio 175 miliona dolara u svojoj domovini.

U pratnji predstavnika ruskih vlasti, Sergej Polonski se ukrcao na avion za Moskvu u nedjelju ujutro, saopćila je kambodžanska služba za imigraciju, javio je Associated Press.

Polonski je uhapšen u petak u južnom kambodžanskom priobalnom gradu Sihanoukville, gdje je živio dvije godine s isteklom vizom.

Tajkun koji se uglavnom bavio nekretninama optužen je u Rusiji u junu 2013. da je pronevjerio više od 5,7 milijardi rubalja (175 miliona dolara).

Kambodžanska policija ga je prvi put uhapsila u novembru 2013. godine nakon što ga je Interpol stavio na svoju "crvenu listu" najvećih bjegunaca, ali ga je oslobodila nekoliko mjeseci kasnije uz jamčevinu nakon prvostepene presude koja je nalagala da se izruči u svoju domovinu.

U aprilu 2014., najviši kambodžanski sud je donio odluku da Polonski ne može biti vraćen u Rusiju jer ove dvije zemlje nemaju sporazum o izručenju.

Nakon odluke suda, Polonski je kazao novinarima da je nevin po optužbama za pronevjeru i da je slučaj protiv njega podignut kako bi se "dočepali moje imovine".

Polonski je također dobio zabranu ulaska u Kambodžu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.