GLOBUS

ODGOVOR AMERIKE NA MOĆNU RUSKU "ARMATU" Proizveli su dron-tenk koji uskoro postaje uzdanica njihove vojske

Ripsaw uspješno testiran

Autor:(A. Vr.)

19.5.2015

Ruska je vojska nedavno na proslavi Dana pobjede, 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, na Crvenom trgu u Moskvi predstavila svoj najmoderniji borbeni tenk T-14 Armata. Nije trebalo dugo čekati odgovor američke strane.

Amerikanci su se, međutim, odlučili na potpuno drugačiji pristup. Umjesto stvaranja tenka koji treba posadu, stvorili su prvog dron-tenka.

Riječ je Ripsaw UGV (Unmanned Ground Vehicle, bespilotno kopneno vozilo) koji proizvodi kompanija Howe and Howe Technologies. Civilnu verziju tog vozila magazin 'Popular Science' proglasio je izumom godine.

- Iako još uvijek u fazi razvoja, Ripsaw je uspješno testiran i svoje je mogućnosti pokazao vozeći puni kilometar po raznovrstom terenu - izjavio je Bob Testa, vodeći inženjer u odjelu američke vojske ARDEC (Remote Weapons Branch of the Armament Research, Development and Engineering Center).

Tokom testiranja vozilo je pratio tenk M113 u kojem su se nalazila dvojica vojnika. Jedan koji je upravljao tenkom, a drugi zadužen za daljinsko kontroliranje Ripsawa.

Najveći 'problem' je što Ripsaw, za sada, može ići isključivo u izviđanje. Ali, i to će se 'vrlo brzo' srediti.

Na njega se planira postaviti sistem CROWS (Common Remotely Operated Weapons Station) koji će omogući naoružavanje Ripsawa brojnim arsenalom. Tako će postati uzdanica američke kopnene vojske.

Ono što je zastrašujuće jest sljedeći korak, a to je uklanjanje i daljinskog upravljanja Ripsowom te njegovo pretvaranje u potpuno autonomno vozilo.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.